Ново село сигнализира за „Бедечка 2“ ?

Жители на старозагорското село Ново село изпратиха писмо до редакцията на ЗАРАТА с молба да се даде на гласност на случай, свързан с построяването на птицеферма в близост до минерален извор. Публикуваме писмото без редакторска намеса.

„Уважаеми медии,
С настоящото писмо жителите, ползвателите и собствениците на имоти в с. Ново село искат да заострят вниманието ви към поредния случай, в който обществения интерес е грубо потъпкан, с ползване на удобни пропуски в закона, в името на съмнителен частен такъв.
В прикачените документи ще откриете скандално решение на директора на РИОСВ – Стара Загора, че не е необходим да се прави Оценка за въздействието върху околната среда за инвестиционен проект за птицеферма 38 640 бр. кокошки, разположена на 170 м. от домовете на хората, в непосредствена близост до минерален извор и до която се стига до единствения път, минаващ през селото! Този проект не е представен пред обществеността в селото, дори не е обявен, а удобно е оставен за преглед в ст. 602 на община Стара Загора и след като, естествено!, никой не е отишъл да го разгледа, още по-удобно е преценено, че няма обществен интерес. Кметският наместник също не е уведомил жителите, ползвателите и собствениците на имоти в селото.
Интерес и лобиране за строежа на птицефермата проявяват Дамян Желязков Георгиев и Георги Желязков Георгиев.
Не сме против бизнеса – но нека да е там, където има условия: инфраструктура и работна ръка. Защото в Старозагорски минерални бани и Ново село няма.
Че има обществен интерес показва фактът, че за 48 часа са събрани над 200 подписа против скандалното решение. Подписката е депозирана до кмета на община Стара Загора, директора на РО НСК-Стара Загора, Омбудсмана на Република България, МОСВ и МРРБ.
Издаденото строително разрешение не е съобщено до всички заинтересовани страни по ЗУТ. Един от уведомените е подал необходимата жалба срещу него.
Скандално е за пореден път да се демонстрира безочие и съмнителни практики в един от най-чистите райони на общината! Птицефермата ще бъде разположена само на 1,3 км. от Богородична стъпка и най-близките хотели на Старозагорските минерални бани, в землището, къде се намират изворите на баните и в селото, чийто въздух е определен с едни от най-добрите показатели за чистота и полезност за здравето! Миризмите и замърсяванията не ходят по пътищата, а се носят по въздуха и се пропиват в почвите и водите ни! Това означава, че две населени места ще бъдат обречени на поредния екологичен тормоз и животът на хората там ще бъде „дарен“ на безумно инвестиционно намерение!
В приложената подписка са изложени подробно мотивите и исканията на жителите, ползвателите и собствениците на имоти в с. Ново село! „


image0 (9K)