Ново изследване доказва, че марихуаната сериозно уврежда мозъка

Ненормално нисък приток на кръв във всички мозъчни дялове имат употребяващите марихуана, показва ново изследване.

Сканираните изображения на мозъците на 1000 души, редовно употребяващи канабис е установило, всички те имат недостиг на на приток на кръв за сивото им вещество, пише offnews.bg. Много от изследваните имали отклонения в кръвните нива в мозъчните дялове, засягани от болестта Алцхаймер, като хипокампуса.

Данните от изследването се появяват само няколко седмици, след като главният хирург на Белия дом, д-р Вивек Гупта, предупреди, че отпадането на ограниченията за употребата на марихуана идва преди да са направени задълбочени научни изследвания за хипотетичната вреда от употребата на канабис.

Данните от новото проучване са обработени от учени от Amen Clinics, които са изследвали функционирането на мозъка на общо 26,268 пациенти в периода между 1995 г. и 2015 г.  Резултатите от компютърната томография се оказали категорични. При сравнение на притока на кръв в мозъка на 1000 почитатели на марихуаната с показателите на 100 души, които не употребяват лекия наркотик, били открити огромни разлики при кръвния поток.

Д-р Елизабет Джорандби, един от авторите на изследването, признава, че и тя самата е останала изненадана от резултата. „Като лекар, който рутинно вижда хора, употребяващи марихуана, това, което ме порази, не е само цялостното намаляване на притока на кръв в мозъка на потребителите на канабис, а това, че хипокампусът бе най-засегната област. Това е делът на мозъка, който отговаря за паметта и чието увреждане причинява болестта на Алцхаймер“, каза тя.


image0 (9K)