Изследване: анимацията е полезна и за деца, и за възрастни

В изследването са взели участие 107 семейства, като родителите са имали за задача да изгледат с децата си филмче, а след това извадят изводите и поуките заедно.

Над 20% от малките зрители казват, че детските филмчета са ги научили да бъдат по-добри с хората. Още по-голям е процентът на тези, които са разбрали какво е приятелство. Ползи, оказва се, има и за родителите, особено ако гледат филмчетата заедно с децата и заедно развиват емпатия, събуждат общи фантазии, обсъждат видяното и разговарят.

Началото на анимационното изкуство слага френският изобретател Емил Рейно през 1877 г., като използва перфорирана лента с желатинови пластинки за прожекция на своите рисунки.

До днес едва ли има някой, чийто най-запомнящи се моменти от детството да не са повлияни именно от анимацията. Според психолозите освен да отключи детето в нас, анимацията може да ни помогне и да се справяме с някои ежедневни задачи като „супергерои“, защото ще ни помогне да разберем какво ни прави такива в очите на децата ни.


image0 (9K)