Новото летище на Истанбул е супермодерно съоръжение

Новото летище на Истанбул се оценява като най-голямото и най-модерното съоръжение, свързващо Изтока и Запада по въздух.   То ще бъде официално открито в понеделник, на 29 октомври – Националният празник на Турция.

Аеропортът се простира върху площ от 76,2 кв.км и е с капацитет 150 млн. пътници годишно. Аеропортът ще разполага с три центъра за данни, 102 интеграционни системи, 467 предавателя, 780 телекомуникационни офиса, 3257 пункта за преминаване с електронни карти, 3267 информационни монитора, предоставящи сведения за полетите, 9 хиляди охранителни камери. Дължината на оптичния кабел е 1700 км, което се равнява на разстоянието от Истанбул до Берлин.

Новости за третото истанбулско летище ще бъдат системите за бързо преминаване, безплатен интернет, паркинг за 70 хиляди коли и др. То ще може да приема и изпраща най-големите в света самолети Еърбъс A380 и Боинг 737-800, ще разполага с шест писти, а зоната на перона за летателните машини е с капацитет за 500 самолета. С интерес се очаква и какво ще бъде името му. Тиражираха се различни варианти – от Ататюрк до имена на османски султани. Една от последните версии, за която писа изданието „Медиа радар“ е, че то ще се казва „Мевляна“ на името на персийския поет, учен и мистик Мевляна Джалал ад-Дин Руми, живял през 13 в., чието учение има много последователи по света.

Кметът на Истанбул Мевлют Уйсал съобщи, че през първите два месеца (до 31 декември т.г.) пътуването с градския транспорт до новото летище ще бъде с 50% намаление до терминалите за вътрешните и международните линии.

Новото, трето летище на Истанбул е само на 250 км от Бургас. Шансовете обаче са на страната на Варна, понеже турската национална въздухоплавателна компания Turkish Airlines откри преди три години линията си между Истанбул и морската столица на България. Наскоро в медиите се бяха появили съобщения,че Турция ще заплаща такси на България и на Румъния за ползване на въздушното пространство при полетите от новото летище. Турското министерство на транспорта и инфраструктурата обаче официално отрече тези твърдения. В огласеното съобщение се посочва, че валидното към момента положение ще продължи да е в сила и след като започне да функционира новото летище. „Както досега не е заплащано, така няма да се правят никакви плащания и занапред“, бе посочено в текста.


image0 (9K)