Новоизбраният председател на КС на СДС Антон Андронов – ОБРЕЧЕНИ СМЕ ДА СПЕЧЕЛИМ

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Стара Загора” брой 33, 1991 г.
Клуб •Стара Загора•
ОБРЕЧЕНИ СМЕ ДА СПЕЧЕЛИМ
Новоизбраният председател на Координационния съвет на СДС – Стара Загора, Антон Андронов е роден в Стара Загора през 1961 г. Женен, има дъщеря. Безпартиен. Членува н НС „Екогласност“. работи като адвокат, а доскоро и като юридически съветник на КТ „Подкрепа“.

-Г-н Андронов, напоследък се наблюдава известен отлив на привърженици и симпатизанти на опозицията в Стара Загора. Според Вас на какво се дължи това и ще има ли промяна в тактиката на СДС, след като поехте поста председател на КС?
-Спорно е дали има отлив. На практика СДС е коалиция. Партиите, влизащи в нея, имат собствен облик и свои членове. Може да се говори, че някои от тези партии печелят или губят влияние, но съюзът като цяло едва ли е загубил привържениците си. Не може да се говори за временен отлив от СДС, става дума за спадане на интереса към политическите проблеми на обществото за сметка на икономическите. Аз съм убеден, че другата основна политическа сила – управляващата партия – регистрира много по-голям спад сред своите привърженици. СДС – Стара Загора, има добра традиция – да е верен на същността си, т.е. да е демократичен. Новата тактика ще се основава именно на тази демократичност и тя ще се изрази в активизиране на непосредствените контакти с избирателите, с останалите политически сили и опозицията извън СДС. Има нужда от подобряване на организационната дейност, което ще ни даде възможност да се разделим с деструктивната тактика и да вземем инициативата за предстоящите избори в свои ръце.
-Стана дума за избори. Вашето становище по този въпрос?
-Изборите трябва да бъдат категорично първо за нов парламент, за да може след тях да се обезпечи най-важният етап от икономическата реформа, без който тя се обезсмисля – приватизация и истинско пазарно стопанство, демонополизация и осигуряване на необходимата основа за чужди инвестиции у нас. Миналите избори бяха проведени стихийно, без необходимия опит и време. Предизборната кампания този път ще изисква повече професионализъм и ще се основава на платформата на СДС, която трябва да стигне до всеки избирател и да бъде подробно разяснена чрез митинги, срещи, дискусионни клубове. Изборите трябва да се проведат възможно най-скоро, съгласно решението на подписаното споразумение от основните политически сили /за избори за НС през юни/ и становището на Националния консултативен съвет на СДС от 30 март т.г.
-Няма ли да доведе до увеличаване на центробежните сили в коалицията създаването на десен блок и СДС – център?
-Десен блок не е създаван, обявено е създаването само на СДС – център, в който влизат БСДП и БЗНС „Н. Петков“. За разцепление е изключено да се говори, освен на страниците на в. „Дума“. Останалите партии в СДС не оспорват възможността да съществуват идейни течения, каквото е СДС – център. В коалицията влизат организации, които се разпростират от социалдемокрацията до неоконсерватизма.
-С какво ще започнете и към какво се стремите?
-Първо, ще съсредоточа усилията си върху подобряване на организацията, с цел по-добро взаимодействие с отделните партии и движения и за по-ефективна работа на КС на СДС – единствения орган на съюза. Второ – създаване на добър механизъм за изпълнение на неговите решения във връзка с подготовката за изборите. Ще се създаде един нов екип към КС на СДС с диференцирани, строго определени функции на хората в него.
-Ще се ангажирате ли с прогноза за резултата от изборите?
-Да. Обречени сме да спечелим. Такава е реалността. Сигурно е, че управляващата днес партия ще изгуби политическата власт, т.е. не ще разполага с мнозинство в парламента и по този начин няма да пречи на работата му и на осъществяване на икономическата реформа. Това ще даде възможност да се приеме нужното законодателство и светът ще има гаранции за неговото спазване. След навлизането на чуждите инвестиции ще се увеличи значително производството, което ще ни избави от трудното ни ежедневие.
Интервюто взе Диана ДЕМИРЕВА


image0 (9K)