Нови 242 платформи за гнезда по стълбовете осигури на щъркелите EVN

242 нови платформи за гнезда по стълбовете ще посрещнат щъркелите тази години.

С 242 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година EVN България. Платформите са част от традиционната кампания на дружеството за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Общо 2132 броя платформи за обезопасяване на гнезда е монтирало дружеството от 2009 година.


image0 (9K)