Нови правила за ползване на майчинство при осиновяване

Предлагат се нови правила за ползване на майчинство при осиновяване на дете.

За промяната се пребориха осиновители. Те вече ще получават една година отпуск и високо обезщетение и за децата между 1 и 2-годишна възраст, предаде БТВ.

[ad id=“263680″]

През август ви разказахме историята на Петя Векова. Със съпруга ѝ осиновяват Илия. Жената има право само на 11 месеца майчинство, и то в размер на 340 лв. То вече е изтекло и тя се е върнала на работа.

Разбира, че след  жалбата, която подава, и решението, че осиновителите като нея са дискриминирани, министерството предлага промени.

„Очевидно е, че министерството ако не усети обществен и институционален натиск, не е склонно да предприема стъпки да реши наболели проблеми”, каза Петя. Тя е член на Асоциация „Осиновени и осиновители”.

Въпреки че министерството обжалва решението на Комисията за защита от дискриминация, предлага промени, с които се съобразява с него.

С тях всички осиновители на деца до 5 годишна възраст ще имат право на 1 година отпуск и обезщетение в размер на 90%.

[ad id=“263680″]

Сега ако детето е  осиновено на 1 година и  10 месеца например, майчинство се полага само до навършване на 2 години на детето, или само за 2 месеца, при това нископлатено.

„Съображенията ни не са били финансови, а принципни, като изравняването на правата е било като права на децата”, посочи Петя Малакова.

Осиновителите ще имат право и на година нископлатено майчинство, което в момента е 340 лв., но само ако детето е под 2-годишна възраст. Осиновителите на деца над 5-годишна възраст остават без право на майчинство.

„Всички тези майки са си плащали осигуровките и не може държавата да ги наказва заради това, че са си осиновили, а не са си родили дете”,  коментира Милена Стоянова, адвокат на Асоциация на осиновени и осиновители.

Предложените промени са на етап обществено обсъждане.

Промените ще влязат в сила от 1 юли 2018 г. С тях се уреждат и „заварените случаи” – от тази дата тяхното право на отпуск и на обезщетение ще се обнови по новите правила. Ако осиновителите не ползват полагащия им се отпуск, ще получават 50 на сто от обезщетението, както е при биологичните родители.


image0 (9K)