Нови правила за назначаване в МВР на разследващи полицаи

Правилата за назначения на едни от най-важните длъжности в МВР – разследващите полицаи – се променят през месец.

[ad id=“225664″]

Това става ясно от две промени в наредба, пише вестник Сега.

Първо, в началото на януари в наредба се записва, че комисиите по назначения на разследващи полицаи се оглавяват от служител в дирекция „Човешки ресурси“. Това е аргументирано с твърденията, че въпросната дирекция отговаря за „подбора и кариерното развитие на служителите“. Целта на промените е изпитите да се провеждат на централно ниво, както и да се постигне „превенция на евентуални корупционни практики при провеждането на конкурси за назначаване на държавна служба в МВР на разследващи полицаи“.

[ad id=“236993″]

Новите правила са в сила на 5 януари. Само няколко седмици по-късно – на 14 февруари – на сайта се появяват нови промени, напълно противоположни на предишните. Според тях председател на комисиите трябва да бъде служител от структурата, където ще работят новоназначените, освен това в нея трябва да влезе и началникът на съответния отдел „Разследване“. Служителите от „Човешки ресурси“, които само преди месец са били най-важни, вече ще могат да се включват в комисии след преценка на този, който иска назначения, т.е. например главна дирекция като ГДБОП или областна полиция.

От мотивите на наредбите не става ясно каква е причината за нормативния пинг-понг. Във втората обаче се посочва, че не дирекция „Човешки ресурси“, а началниците на разследващите звена трябва да преценяват кой да се назначава, тъй като най-добре знаят какво е положението в района им.

[ad id=“236999″]

Конкурси са проведени след първата промяна в правилата, а втората ще завари висящи процедури. Така само в рамките на месец едни служители ще се назначават по нов ред, а други – по още по-нов.
segabg.com


image0 (9K)