Новият султан на Турция застава начело на страната от днес

С встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на церемония днес в турската столица Анкара, в страната влиза в сила нова система на управление, при която изпълнителната власт е поставена в ръцете на президента. Ердоган бе преизбран на изборите на 24 юни с над 52% и получи мандат да управлява страната през следващите пет години, предаде БТА.

[ad id=“225664″]

На днешната церемония се очаква да присъстват близо 20 президенти, сред които държавният глава Румен Радев, десетина премиери, както и други официални представители от различни страни. Според информация от президентския протокол в 16:30 часа Ердоган ще положи клетвата в Меджлиса в присъствието на 600-те новоизбрани депутати.

След това той ще изпълни задължителното в турския държавен протокол поклонение и полагане на венец в мавзолея гробница на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. По-късно в двореца Бештепе в Анкара ще има прием, а след него Ердоган ще обяви състава на новия кабинет.

[ad id=“263680″]

Така фактически ще влезе в сила новата система на управление на турската държава. По отношение на точното й название няма единодушие, нито пък на коя от съществуващите в други страни системи ще прилича. Едни я наричат „президентска правителствена система“, а други „президентска система от турски тип“. Независимо как ще се нарича, тя ще бъде доста различна от досегашната парламентарна система. Ердоган ще получи правомощия, каквито с изключение на Ататюрк, досега не е имал нито един турски лидер.

http://BNews.bg


image0 (9K)