Новият сезон в НБЛ стартира в Деня на Стара Загора

Националната баскетболна лига да запази настоящия си формат. Това реши проведеното днес Общото събрание на клубовете от НБЛ. В на заседанието бе решено още, че стартът на шампионата за сезон 2019/2020г. ще бъде даден на 5-ти октомври, денят, в който Стара Загора по традиция празнува. До тази дата всеки отбор е длъжен да заяви своето участие в срок до 15-ти юли, а до 15-ти всички клубове ще трябват да погасят и задълженията си. Сред дискусията попадна и въпросът за броя на чуждестранните състезатели, но темата предстои да бъде уточнена на последващи срещи до началото на новия сезон.

В рамките на Общото събрание бе обсъдено и бъдещето на Купата на България. От следващия сезон носителят на трофея ще се определя след Финална четворка. Запазват се четвъртфиналните срещи, а победителите от тях ще се срещнат на турнир с полуфинали и финал. Членовете на заседанието решиха провеждането на всички тези срещи да бъде реализирано в началото на месец февруари. Това трябва да се случи в рамките на 10 дни.

Обсъден бе и Мачът на звездите, като се прие предложението той да бъде провеждан в градове, в които няма отбори от НБЛ, с цел промотиране на баскетбола и привличане на по-голям интерес от страна на зрители и спонсори. Организацията на зрелищния двубой беше поверена на БФБ. Тази година атрактивната среща ще се проведе около Коледа или след финала за Купата на България.

Общото събрание направи и финансов и оперативен отчет на НБЛ за отминалия сезон, който бе приет единодушно от ОС на НБЛ. Присъстващите на заседанието обсъдиха и възможността за реализиране на срещу между отбори от България и Северна Македония. Разглеждането на този въпрос идва на фона на повсеместния отказ на български отбор от участие в Балканската лига. През отминалия сезон Берое бе част от надпреварата заедно с отбора на Академик Бултекс 99.


image0 (9K)