Новият президент на Пакистан положи клетва

Ариф Алви, близък на премиера Имран Хан, положи днес клетва, след като във вторник бе избран за президент на Пакистан и смени на поста досегашния държавен глава Мамнун Хусейн, предаде АФП.

[ad id=“225664″]

Алви оглави единствената мюсюлманската страна, която разполага с ядрено оръжие, допълни Франс прес, цитирана от БТА.

„Заклевам се да остана верен и лоялен на Пакистан, да изпълнявам достойно задачите и функциите си по най-добрия начин, (…) винаги в интерес на солидарността, целостта, суверенитета, добруването и благоденствието на Пакистан“, заяви Алви на церемония, на която присъстваха премиерът и неговите министри, високопоставени влиятелни военни и дипломати.

На 4 септември парламентът на Пакистан избра Алви за президент, след като той бе номиниран от управляващата партия на премиера Имран Хан.

Ариф Алви е високопоставен член на партията на Хан „Техрик и инсаф“ (Движение за справедливост) в провинция Синд. Конкурентите му в изборите бяха Айтзаз Ахсан от опозиционната Пакистанска народна партия и радикалният ислямист и противник на САЩ Маулан Фазлура Рахман. Опозицията не успя да се обедини около един кандидат.

[ad id=“263680″]

Алви получи 212 гласа в двете парламентарни камари, а Ахсан и Рахман – по 81 и 131 съответно. Алви взе и най-много гласове от провинциалните депутати.


image0 (9K)