Новият председател на БАН е академик Юлиан Ревалски

Математикът акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките (БАН).

Той беше избран днес с 57 гласа по време на общото събрание на Академията. Другият претендент за поста – чл. кор. Николай Милошев, получи 27 гласа.

Ралевски ще наследи акад. Стефан Воденичаров.

Акад. Ревалски е роден през 1956 г. и от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика на БАН, а през 2011-2012 година е бил негов зам.-директор.

“Първите ми стъпки като председател на БАН ще са свързани с търсене на начини как в следващите години академията да увеличи значително финансирането си, но не само публичното финансиране от държавата, а и проектното финансиране, за което ние се грижим“, заяви акад. Ревалски.

Той подчерта, че ще се постарае не само да увеличи възнагражденията, а да допринесе за подобряване условията на труд в БАН.

За начало той ще се срещне с депутатите от бюджетната и от образователната комисия в парламента и с представители на Министерството на образованието, за да обсъдят как може да се помогне финансово на Академията. Той ще търси и помощ от бизнеса. Иначе няма да успеем, каза акад. Ревалски и посочи, че от недоимък в някои институти са отложили пускането на парното и работят на студено.

Друга цел на новия председател е връщането на младите учени в България, като това можело да стане чрез програма към МОН, пише offnews.bg.


image0 (9K)