Новият областен управител на Стара Загора е професор Веска Шошева

Служебното правителство освободи още седем областни управители, сред които и този на Стара Загора – инж. Георги Ранов, като на негово място е назначена проф. Веска Шошева. Това съобщи говорителят на кабинета Ирина Белчева след днешното редовно заседание на Министерски съвет, цитирана от Радио Стара Загора.

Проф. Веска Шошева е дългогодишен университетски преподавател, експерт към Националната агенция за оценяване и акредитация към МС, квалифициран медиатор на Министерството на правосъдието. Завършила е педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“, като има специализации по „Организацията и управлението на образованието“ и „Специална педагогика“.

Говорителят на кабинета мотивира смяната с това, че през последната седмица в Министерски Съвет са започнали да постъпват молби за неплатен отпуск от страна на областни управители поради желанието им да се включат в партийните листи на предстоящите избори. Това би поставило под въпрос честността и прозрачността на изборите в тези области. Преди една седмица бяха направени 14 смени на областни управители и министър-председателят не е имал намерение да прави повече промени, посочи Белчева. Няма как обаче да има честни избори, ако областният управител е в листата на някоя от партиите, посочи тя. По думите й подготовката на парламентарните избори е изключителен ангажимент на правителството и работата на областните управители е много важна.

Белчева каза още, че от следващото заседание на МС премиерът въвежда практиката двама областни управители, на ротационен принцип, да присъстват на заседанията и след това да се срещат с министър-председателя и с кабинета, за да обсъдят хода на подготовката на изборите, както и да съобщят каква е ситуацията, за която отговарят.


image0 (9K)