Новият живот на Цветан Цветанов

Преди една година Борисов „пенсионира“ Цветанов от ГЕРБ – но не и от политиката. И очевидно продължава да го държи под око, след като именно от него дойде първото публично потвърждение, че бившият втори човек в ГЕРБ ще прави собствена партия.

Премиерът го обяви през уикенда по време на редовната си инспекция с джип и министри. ​“Цветанов най-вероятно ще си направи собствен политически проект, защото е обиден от начина, по който за подозрение го отстраних. Така че му пожелавам успех, той това го може, харесва му да го прави”, заяви Борисов. Учредяването на новото политическо образувание се очаква през юни.

Второ начало

Своето второ начало в политиката Цветанов започва оневинен за луксозния апартамент, купен на цени под пазарните. Именно заради този скандал напусна парламента и бе изхвърлен от ГЕРБ – партията, на която бе един от “бащите”. Движение БОЕЦ, подало сигнала за луксозния мезонет с асансьор, съобщи, че проверката е била прекратена още преди четири месеца. Обвинението не е открило доказателства за корупция и злоупотреби.

Въпросът сега е: къде точно ще се нареди Цветанов? Никой не оспорва заслугите му на партиен строител и “машина за избори”. От няколко области вече идват съобщения за отцепили се от ГЕРБ членове и структури. За 14 години на българската политическа сцена, над десет от които във властта, в ГЕРБ със сигурност има достатъчно обидени и сърдити. Но досега това недоволство си оставаше скрито-покрито.

Макар отстраняването на Цветанов да отекна по вертикала както никое друго преди това, в крайна сметка надделяха страхът и опортюнизмът – и никой не се противопостави на решението на лидера. В ГЕРБ са наясно колко несигурно е бъдещето извън “кораба-майка”. За недоволните обаче рискът да напуснат ГЕРБ и да се присъединят към новия политически проект е оправдан – няма какво да губят, но пък може да спечелят.

В последната една година Цветанов учреди и оглави неправителствената организация “Евроатлантически център за сигурност”, където събра експерти, които по подразбиране са с прозападна ориентация. Но основната им характеристика е дясноконсервативният профил и критичните към Путинова Русия позиции. Идеологическата посока е ясна, така че вдясно скоро ще изникне нов конкурент.

Известно е, че ГЕРБ е номинално дясна. Известно е също така, че “Демократична България” е отявлен критик на тайните договорки между ГЕРБ и ДПС, на “патриотизирането” на политическото пространство, но има даже десни хора, които смятат, че т.нар. градска десница не е “автентичното дясно”. Това ясно пролича на балотажа за кмет на София. Така че появата на нов политически субект като бъдещата формация на Цветанов предизвиква куп въпроси още в самото начало: ГЕРБ естествен партньор ли е или не? А “Демократична България” партньор ли е? Планира ли се съюз с други дясноконсервативни сили?

А финансирането?

Освен темата за идеологическите събратя, има и друга – за финансирането. Разбира се, ипотечният заем винаги е опция за една нова партия. Нали през 2009 г. Борисов и Цветанов именно така ​обясниха​ парите за двете предизборни кампании на ГЕРБ – заложили жилищата си за по 440 000 лева. Днес на мода обаче са индивидуалните дарители. От значение е също така в каква среда ще се води политическата кампания. Миналата година скандалът “Апартаментгейт” навреди на рейтинга на ГЕРБ, а някои анализатори дори очакваха предсрочни избори. Но нищо такова не се случи. А след извънредното положение заради коронавируса трендът на управляващите е възходящ. И все пак: в месеците до редовните парламентарни избори могат да се случат много неща. В това число и втора вълна на пандемията.

„Сега, като оправдаха Цветанов, ние съжаляваме, че тогава се налагаше да го отстраним“, каза още Борисов, докато оповестяваше новия политически проект. Но нима е очаквал нещо различно от индулгенция?

Емилия Милчева, Дойче Веле

Faktor.bg


image0 (9K)