Новият граничен пункт с Гърция

nova_granica_RudozemГКПП Рудозем – Ксанти е разположен на 40 км югоизточно от Смолян, в т.нар. Арденски дял на Средните Родопи, на седлото между вр. Добри връх от изток и вр. Бабина чука от запад. Новата пътна връзка е продължение на републиканския второкласен път ІІ-86 Средногорци – Рудозем – Гърция и е част от разширената европейска пътна мрежа TEN-T. Отреденият терен за площадката е между граничните пирамиди 47-49 на българско-гръцката граница. Пресечната гранична точка на новопроектирания път е на кота 1021 м надморска височина в координатна система 1970.
На 17 август 2016 г. беше подписан основният договор между управляващия орган на Програмата за сътрудничество INTERREG V-A „Гърция – България 2014 – 2020“ и Областна администрация – Смолян, водещ партньор по проекта за отваряне на граничния път Рудозем – Ксанти. Крайният срок за неговото изграждане и въвеждане в експлоатация е средата на 2018 г.

Предвиденият общ бюджет е в размер на 38 235 295 евро и включва четири инвестиционни приоритета:
1. Нов ГКПП Рудозем – Ксанти
2. Нов път Димарио (Гърция) – българска граница
3. Реконструкция на път II-86 Средногорци – Рудозем и обходен път на Рудозем
4. Реконструкция на път II-59 Момчилград – Ивайловград.
Съгласно подписаната спогодба между България и Гърция през пункта ще преминават леки автомобили, автобуси и товарен трафик. Прогнозното натоварване на транспортни потоци през граничния преход е за общо 4363 превозни средства, в това число 2700 леки автомобила, 203 автобуса, 876 товарни автомобила, 574 тежкотоварни.
Техническият инвестиционен проект за ГКПП Рудозем – Ксанти бе възложен на проектантско студио „Панарх – Емилия Агайна“ през юни т.г. Пред старт е обявяване на тръжна процедура за избор на изпълнител.

Изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти е от ключово значение за България.
Отварянето на така необходимата нова пътна връзка с Гърция ще доведе до оживление в икономиката, ще стимулира развитието на производства и дейности, свързани с обслужване на пътникопотока, движението на капитали, товари и услуги. Очаква се и по-пълноценно усвояване на културно-туристическия потенциал на

Смолянският регион има своите възможности за развитие на планински, селски, ловен, риболовен и екотуризъм.

Повече за проекта четете ТУК


image0 (9K)