Новият британски премиер с категорична позиция за напускането на Европейския съюз

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви в първата си реч в парламента, че излизането от Европейския съюз ще превърне Великобритания в „най-великото място в света“, предаде „Ройтерс“.

Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври„, подчерта Джонсън. Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на Европейската комисия.

Джонсън освен това определи условията на договора за Брекзит, който предшественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи.

Споразумението за излизане от Европейския съюз беше отхвърлено три пъти„, припомни Джонсън, визирайки трите отхвърляния в британския парламент.

Неговите условия са неприемливи за този парламент и за тази страна„, подчерта той и поиска „премахването на Ирландския предпазен механизъм„. Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм„, подчерта Джонсън. Той призова Брюксел да премисли отказа си от предоговаряне на сделката.


image0 (9K)