Новите собственици на коли ги чака неприятна изненада, ако не спазят закона

В МВР вече разполагат с компютърна програма, чрез която ще заличават регистрацията на автомобили, които не са прехвърлени до 2 месеца на името на новия им собственик. Той ще отнася и глоба в размер на 200 лева.

[ad id=“225664″]

Служебното прекратяване на регистрацията стана факт, след като в края на миналата година влезнаха в сила изменения на Закон за движение по пътищата. Така, ако новият собственик на автомобила не прехвърли на свое име превозното средство, то автоматично ще се заличава от регистрите на „Пътна полиция“.

[ad id=“263680″]

Причина за нововъведението станаха множеството случаи, в които наши сънародници, продали колите си, впоследствие бяха обвинени в Гърция в подпомагане на трафик на мигранти. Причината – купувачите не са си прехвърлили собствеността по документи.

[ad id=“238430″]

От 12 юни тази година в КАТ заработи и новата електронна система, която следи регистрацията на автомобилите. Освен това, от март месец е изградена и връзка между МВР и нотариалната камара, която следи за промяна на собствеността на превозните средства у нас. От вътрешното ведомство напомнят още, че управлението на автомобил, който не е регистриран, е престъпление по силата на закона.


image0 (9K)