Новите глоби за шофьорите-нарушители

Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

С лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца и глоба 1000 лева се наказва водач, който се движи в платното за насрещното движение по автомагистрала или скоростен път. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба от 4000 лева.

Водачи установени с алкохол в кръвта над 0,5 до 0,8 промила ще се лишават от правоспособност за 6-месечен срок. Водачи с над 0,8 промила до 1,2 промила алкохол в кръвта ще се наказват с лишаване от правоспособност за срок от 12 месеца и глоба 1000 лв. При повторно извършване на нарушението лишаването от правоспособност ще варира за срок от една до три години и глоба от 1000 до 2000 лв. При отказ за извършване проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол същият се наказва с лишаване от правоспособност за срок от 2 години и глоба от 2000 лв.

С глоба от 200 до 500 лева и лишаване от право на управлява МПС за срок от 6 до 12 месеца ще се наказват шофьорите, които управляват МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лева.

Парламентът забрани организирането и участието в нерегламентирани състезания по пътищата. С лишаване от право на управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба 3000 лева ще се наказва водач, който организира или участва в нерегламентирани състезания. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба 5000 лева.
Временно ще се отнема свидетелството за управление и на собственик, който допуска, организира или предоставя управлението на МПС на лице за участие в нерегламентирани състезания по пътищата за срок от 3 месеца.

Според промените свидетелството за управление временно ще се отнема за срок от 1 месец на собственик, който при управление на МПС превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч .


image0 (9K)