Новина на годината: Любителите на четенето живеят по-дълго

Най-накрая, учените се заловиха за работа да докажат, че прекрасния навик – четенето може да ни донесе не само умствена яснота и богатство на въображението, но и нещо по-ценно – допълнителни години към живота.

В училището за обществено здраве в университета в Йейл, обобщиха много изследвания за въздействието на четенето на продължителността на живота. Изследването е продължило 12 години, участвали са 3.6 хиляди възрастни мъже и жени. Сред тях са били най-различни хора – от запалени фенове на четенето на книги, до такива, които само ги докосват от време на време при почистване.

Оказало се, че хората, които обичат да четат, и редовно го правят, живеят средно с 2 години по-дълго от всички останали. Сред пенсионерите, които четат книги по 3,5 часа на седмица или повече, рискът от смърт през следващите 12 години е 20% по-малко, отколкото при останалата част от възрастните хора.

„Четенето отнема само половин час на ден, но шансовете ни за по-дълъг живот стават все по-големи.“, казва един от авторите на изследването, професор Бека Р. Леви.

Интересното е, че „книжната терапия“ работи за всеки, независимо от нивото на доходи, професия, семейно положение, раса, и удовлетвореност от живота. Да живееш по-дълго помагат само книгите. При хората, които предпочитат вестници и списания, резултатите не са толкова впечатляващи.

Известно е, че четенето е най-ефективният начин за намаляване на стреса и ни помага да се измъкнем от ежедневните грижи. То позволява на мозъка ни да остане млад и увеличава нивото ни на интелигентност, увеличава броя на нервните връзки в мозъка. Навикът четене отлага стареенето и болестта на Алцхаймер. Той помага в борбата с депресията, подобрява социалните умения и творчество.

Ползите от четенето учените знаят отдавна, но изследователите от университета в Йейл първи са в състояние да докажат, че то наистина се отразява на продължителността на живота ни.

Ние вярваме, че това е новината на годината и вече бързаме да изберем новата си книга!

А вие?

От руски: Зарата


image0 (9K)