Нова финансова инжекция получават мини „Марица Изток“

Финансова инжекция получават мини „Марица Изток“. Това стана ясно от брифинга на енергийния министър след браншова среща.

БЕХ ще даде заем на мините в размер на 55 милиона лева. Той няма да е безлихвен. 50 милиона лева са предзназначени за инвестиции на мините. 5 милиона лева са за разходи за персонал, както поясни енергийният министър Теменужка Петкова. Тя констатира, че днешният диалог е бил много добър. Синдикатите пък откриха пропуски в исканията си, които ще коригират. Няма да допуснем стотици милиони и милиарди да бъдат откраднати от някой в някаква посока, закани се президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Цената на въглищата да е пазарна, предлага още КНСБ. Мярката е абсолютно адекватна, изтъкна синдикалист номер едно. По независещи от дружеството причини, то не може да изпълни предварителния си план. Консултанти на ЕК ще изготвят план за устойчиво развитие и ще станат ясни перспективите пред комплекса. Синдикатът настоява никой от миньорите да не загуби работата си и да се намери перспектива за следващите 10-15 години. КНСБ иска да види какъв е планът на мините до 2025 г.

Браншовият съвет ще се събира винаги по спешност, стана ясно още от брифинга.


image0 (9K)