Нова телевизия: Фалшива новина се оказа предупреждението за лекарства, които могат да влошат състоянието на заразените с коронавирус

Информацията на френското издание „Фигаро“ и агенция „Франс прес“, че определени лекарства, сред които ибупрофен и кортизон, могат да влошат състоянието на заразените с коронавирус, се оказа недостоверна. Това съобщава Нова телевизия.

Първоначално в социалните мрежи се появи публикация, в която министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран предупреждава за действието на определен тип лекарствата върху заразените с новия коронавирус (КОВИД-19). Оказа се, че профилът на министъра е бил атакуван от хакери и информацията, която е разпространена, не е вярна.

Темата коментира и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на брифинг по-рано във Военномедицинска академия (ВМА):

„Китай е най-опитната страна относно борбата с коронавируса. В китайските препоръки се споменават противовъзпалителни, нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента. Това вече е достоверна информация за 80 000 случая. Докато французите работят с неофициална информация. Общото между тримата починали било, че взимали ибупрофен. Извинявайте, това са глупости, пълни глупости“, посочи професорът, цитиран от Нова телевизия.

 

 


image0 (9K)