Нова номинация за Годишната награда „Добрият самарянин“: Доброволците от СНЦ „Диабет“ – ежедневни помощници на страдащите

Постъпи още една номинация за Годишната награда „Добрият самарянин“ 2108 е за доброволците от СНЦ „Диабет“, които сърцато помагат на страдащите от коварната болест.

Добротворците: Д-р Димитричка Динева, Мано Манев, Радка Колева, Радни Раднев, Златка Скоколиева, Данка Дончева, Катя Пенчева, Стефан Стефанов, техния вдъхновител и председател на Сдружение „Диабет” – Пенка Ялъмова и още десетки доброволци.

Добротворството: Обучения за диабетици, ранно откриване на заболяването, ежедневни консултации и взаимопимощ – това са само малка част от дейностите, които доброволците към Сдружение „Диабет” – град Стара Загора извършват ежедневно в помощ на пациенти, страдащи от диабет.

Самите те са пациенти на коварното заболяване или имат в семейството си близък, който страда от диабет. Научили са се как да се справят, да са уверени в правилността на стъпките, които предприемат и успешно преодоляват ежедневните предизвикателства, поставени пред тях със знание, умения, дисциплина, самоконтрол и грижа за собственото си здраве.

Всичко това е достойно за уважение, но най-голямото им постижение е, че решават и предават този свой опит, оказвайки безвъзмездна и безрезервна подкрепа за други, хора страдащи от диабет. Част от тях (доброволците) са медицински специалисти, които участват в скрининги за ранно диагностициране на болестта, като за последните три години са изследвали над 400 души. Пътуват до малките населени места в общината, за да направят достъпът до полезна здравна информация и необходими консумативи достъпни.

Други пък помагат в срещи и разговори за по-лесното приемане на диагнозата и живот след това. Трети обучават хора, страдащи от диабет, как да контролират кръвната си захар в домашни условия, споделят личен опит и ги насърчават за водене на здравословен начин на хранене и повече физическо движение – все ключови средства за предотвратяване на тежките последици от диабета. Четвърти пишат обявления, предават информация за полезни събития, организират групи за рехабилитация и др.

Всички тези хора изпълват смисъла на думата “доброволец” и са достойни примери за уважение във време, в което все голяма част от ставаме все по-ориентирани около собственото си битуване, пропускайки хиляди възможност да добротворстваме в полза на някой друг.

Номинацията е направена от: Кристина Русева, репортер на Радио „Стара Загора”

Номинираните добротворци за 2018 година до момента са:

1. Юсни Ибрям, който събра бригада и със собствен труд и средства възстанови къщата на баба Станка в с. Кравино, порутена от поройните дъждове по Цветница. Когато хората, работили по сградата разбират, че Ибрям им плаща от джоба си, се отказват от надниците си.

2. Спасителите на Милка, открили изчезналата 64-годишна Милка Андонова, която за жалост часове след настаняването ѝ в болница умира. Но те продължават пътя си, следват призива си – да откриват хора! Месеци по-късно помагат за намирането на друга изчезнала жена – жива!

3. Янко Янков, който след като газова бутилка се взривява и нанася сериозни щети в апартамента на 75-годишен мъж и болния му син, организира и частично финансира ремонта и поставянето на дограмата в жилището, като призовава обществеността да подкрепи пострадалия мъж, който след инцидента попада в болница с изгаряния по тялото.

4. Петко Димов, самоотвержено спасил живота на давещо се в езеро “Загорка” момченце.

5. Д-р Павлина Крумова, специалист Детска кардиология, помогнала на стотици деца, както и на малкия Байрям, включваща се в каузи за спасяване живота на болни деца и подрастващи.

Годишната награда “Добрият самарянин” вече е традиция в Стара Загора и се провежда за осма поредна година. Тя е учредена от Сдружение „Самаряни“ за високо признание към отделна личност. Това е начин да бъдат открити и избрани хора, които заслужават всеобщо обществено уважение и признателност, вследствие на извършен от тях жест на добротворство към друг човек или хора, изпаднали в тежка житейска ситуация или беда.

ЗАРАТА номинира Петко Димов за наградата „Добрият самарянин“ – мъжът, спасил давещо се в езеро „Загорка“ дете


image0 (9K)