Нова модерна зала за механотерапия в Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора

В Дома за хора с физически увреждания в Стара Загора отвори врати модерна зала за механотерапия.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ инвестира 28 432 лева в реновирането и оборудването с най-съвременна терапевтична апаратура на залата за механотерапия в Дома. Проектът „Енергия за мобилност“, по който бе осъществено обновяването на залата, е част от програмата „Корпоративна социална отговорност“ на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и е насочен към една от най-уязвимите социални групи – хората с физически проблеми, които ежедневно водят битка за по-добро съществуване. Ремонтът подобрява условията за рехабилитация в Дома, в който са настанени над 180 души от цялата страна, нуждаещи се от продължителна специализирана грижа, а други 30 пребивават за временна рехабилитация.

Потребителите са на възраст между 24 и 80 години. Голяма част от хората, които ежедневно използват залата за механотерапия, страдат от тежки физически заболявания – церебрална парализа,  травми на гръбначния стълб, мозъчни удари и др.

Механотерапията представлява комплекс от терапевтични, профилактични и възстановителни упражнения, изпълнявани с помощта на специални уреди, симулиращи естествените движения. С това се цели подобряване мобилността на ставите и мускулите, а оттам – да се нормализира функционалната цялост и активност на потребителя след получени травми и при различни заболявания на опорно-двигателния апарат.

Социалната инициатива на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ има за цел да гарантира най-високи стандарти на грижата за пациентите и да подобри условията за работа на специалистите в центъра.

Екипът и потребителите на Дома бяха поздравени от заместник- кмета на община Стара Загора Иванка Сотирова, заместник областния управител Петя Чакърова, бившият директор на дома д-р Диана Влашка.

„От името на Дома искаме да благодарим на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за новите възможности, които дават както на потребителите на дома, така и на младите медици, които ще  ползват обновената зала и оборудване като база за обучение“ сподели д-р Цветкова, която е пряко ангажирана с работата в залата.

„Благодарим на целия екип на Дома за всеотдайната работа, с която превръщат професията си в кауза.  Радостни сме, че имаме възможността да застанем зад тази достойна кауза и да подкрепим техните усилия и смелост да се борят“, коментира Надя Синигерска-Бохорова, Мениджър „Корпоративна Социална Отговорност“ в „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Домът за хора с физически увреждания в Стара Загора съществува от 1976 г. и е една от най-големите действащи такива институции на Балканския полуостров. С капацитет за 200 души, той осигурява 15% от грижите за хора, изправени пред тежки физически проблеми в България.  Домът в Стара Загора е единственият в страната, който разполага със специално изградена база за рехабилитация, включваща оборудване за физиотерапия, медицинска гимнастика, водни процедури и др.

През последните години „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е отделила над 4 милиона лева за проекти в полза на обществото. През 2018-та година компанията спечели престижната награда за социална отговорност на бизнеса, присъждана от Българския дарителски форум, за най-голям обем нефинансови дарения.


image0 (9K)