Нова измама плъзна във Фейсбук

Нов вид измама плъзна в социалната мрежа „Фейсбук”.

Младо момиче зарибява обикновено обвързани мъже, праща им голи снимки и позира без дрехи на камерата, информира „Телеграф“. След това започва да ги изнудва за пари, като ги плаши, че ще изпрати скрийншотове от комуникацията на жените и приятелите им. „Пускат ти видео на момиче, което се съблича и ако се вържеш, те изнудват за пари”, пише потребител. Според него измамата е насочена основно към чужди студенти, както и към работещи у нас чужденци. „Правят го с чужденци – главно черно кожи, но и бая хора могат да се вържат, до колкото разбрах”, обяснява той. Измамата започва с чат, при който мнимата девойка разпитва наивника дали е женен, защото „такива не ми трябват”.

И като разбере, че от отговора, че случаят е точно такъв, пуска въдицата и му предлага да се съблече. Все още не е ясно доколко сериозна е тази схема и колко хора са пострадали от нея. Преди няколко месеца по подобна схема млада жена изпращаше мистериозни свои снимки по вайбър, а след това собствениците на телефоните бяха изнудвани, за да не ги заподозрат в изневяра.

През август дори съпрузи се разведоха след появата на подобна мистериозна снимка – селфи на полуголо младо момиче. Достъпът до вайбър в много лесен, а от настройките на приложението зависи дали телефонният номер ще е видим за потребители, които не са в листата ви.

По подразбиране настройките дават достъп на всеки и така по телефонния номер може да се провери кой е ползвателят на вайбър. Сигнали за този нов вид измами се получават често в сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП.

Проверките обаче удрят на камък, тъй като мошениците използват отдалечени сървъри в чужбина – обикновено Китай, Тайланд или Виетнам, както и някои африкански държави. Заблуждава се централният сървър, разпределящ съобщенията, който подава грешен изпращач. След щателна проверка от ГДБОП нямат особен избор и приключват разследванията, тъй като реално няма как да установят извършване на престъпление. Родни хакери също се домогват до профили в социалните мрежи, създават фалшиви акаунти, с които атакуват потребители.

Източник: БЛИЦ


image0 (9K)