Нова ера в Китай – частния бизнес се интегрира с ККП

Китайският президент Си Дзинпин и Централният комитет на комунистическата партия изложиха план за „нова ера“, в която партията има по-добър контрол над частния бизнес в Китай.

Планът е подробно описан в изявление от 5000 думи – и на всички региони и ведомства в страната е казано да следват новите насоки. Това беше най-важната история в Evening News на CCTV в сряда – как президентът е издал „важни инструкции“с дълго заветно заглавие: „Становище за укрепване на работата на обединената фронтова частна икономика през новата ера“.

Крайната цел е партията да има идеологическо ръководство над частното предприятие.

Изявлението се стреми да подобри контрола на ККП над частното предприятие и предприемачите чрез „Обединена фронтова работа“ „за по-добро съсредоточаване на мъдростта и укрепването на частните бизнесмени върху целта и мисията за реализиране на голямото подмладяване на китайската нация“. Инструкциите на Xi бяха издадени преди днешна конференция по тази тема. Партията иска да види „единен фронт“ между частното предприятие и държавния бизнес. След 18-ия Национален конгрес през май членовете на Централния комитет на партията и другарят Xi предложиха поредица от нови концепции и стратегии и приеха поредица от основни мерки за насочване и насърчаване на работата на частния икономически „единен фронт“. Те казват, че тези ходове са постигнали „забележителни резултати“.

Тъй като частната икономика на Китай се разраства и диверсифицира, в изявлението се казва, че „тези мерки ще доведат до голямо подмладяване на китайската нация под мисълта на Си Дзинпин“.

Като цяло има повече от 100 мерки, включително насоки за подбор на персонал за изпълнение на мерките.

„Трябва също така да видим, че социализмът с китайски характеристики е навлязъл в нова ера, [тъй като] мащабите на частната икономика продължават да се разширяват, рисковете и предизвикателствата се увеличават значително, ценностите и интересите на частната икономика стават все по-разнообразни, и обединената предна работа на частната икономика е изправена пред нови ситуации и задачи „, се казва в изявлението.

„С цел цялостно изпълнение на основните решения и разполагане на Централния комитет на партията, за по-нататъшно укрепване на ръководството на партията в частния икономически обединен фронт и за по-добро интегриране на мъдростта и силата на частния икономически персонал към целта и задачата за постигане голямото подмладяване на китайската нация, тук се предлагат следните мнения. “

Основното заявено значение на мерките е „повишаване на лидерството на партията над частната икономика – частните икономически фигури трябва да бъдат по-тясно обединени около партията“.

Повече участие на ККП в бизнеса
Това е доста обрат. Преди това частният бизнес не се смяташе за много достоен за членство в партията или влияние, но постепенно влезе в сърцето на режима. Според новите разпоредби частните фирми ще се нуждаят от определено количество служители, регистрирани в ЦК, което вече е дългосрочна практика в големите частни фирми, но не и в по-малките. Тези кадри ще направят така, че бизнесът да следва водещата идеология „Ръководена от мисълта на Си Дзинпин за социализма с китайски характеристики за нова ера“.

Те също така ще насочат частните бизнесмени да подобрят най-новите крилати фрази на ККП – „четири съзнания“, да засилят „четирите самоуверения“ и да постигнат „двете предпазни мерки“.

Задълженията на кадрите ще включват задълженията за укрепване на идеологическото ръководство, насочване на частните икономически фигури към повишаване на тяхната информираност за самодисциплина, изграждане на силна линия на идеологическа и морална защита, строго регулиране на собствените им думи и дела, култивиране на здравословен начин на живот и създаване добър публичен имидж. Те също така ще трябва непрекъснато да подобряват спазването на закона и моралните стандарти на частните граждани. Ще бъдат създадени канали за комуникация между частния бизнес и партията, за да докладват за напредъка и други въпроси.

Превод ЗАРАТА


image0 (9K)