Нова детска ясла и православен храм ще има в старозагорския квартал „Железник“

По време на проведената снощи среща на представители на общинското ръководство, с живеещи в квартала с най-много млади семейства в града – „Железник“, станаха ясни мероприятията  и дейностите, който се предвижда да бъдат направени през 2017 година в квартала.

През тази година ще бъде извършен основен ремонт на СУ“Железник“ и ОДЗ 58 „Звездица“, предстои отварянето на новата автогара, изработването на подробен устройствен план за част от квартал „Железник“ и санирането на 8 сгради в квартала. Мероприятията са осигурени със средства от Бюджет-2017 на Община Стара Загора, Оперативна програма „Региони в растеж“ и Националната програма за енергийна ефективност. Обмисля се въвеждането на еднопосочно движение по улици в квартала, търси се петно за строеж на православен храм и детска ясла.

„Тук сме, за да обясним какво смятаме да правим през 2017 година с парите на Община Стара Загора и да чуем какво мислите. Онова което предложите, в рамките на възможностите на бюджета, може да намери място в рамките на Бюджет-2107 или да бъде планирано за следващата“, заяви в началото на срещата председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов .

Осем жилищни кооперации в „Железник“ вече разполагат с договори за изпълнение на мерки за енергийна ефективност и скоро изпълнителите ще започнат работа по санирането им.Други 75 сгради са с проведени поръчки за избор на изпълнител в града.
По време на традиционната среща на ръководството на общината с граждани бяха разяснени въпроси за пътуването с абонаментни карти в градския транспорт, за новите автогари в квартал “Железник“ и „Зора“, за нуждата от „гърбици“ пред входа на училището и еднопосочни улици, и така нататък.  Жителите бяха информирани, че ще се търси разрешение от Старозагорската митрополия за изграждането на православен храм.


image0 (9K)