От Нова година една трета от газа ще идва от Азербайджан, а не от Русия

От 31 декември България ще започне да получава природен газ от Азербайджан, съобщиха от Министерския съвет. Съгласно подписания между “Булгаргтрансгаз“ и азербайджанската нефтена компания SOCAR договор, годишно ще бъдат доставяни 1 млрд. кубични метра газ за срок от 25 години.

Заради забавеното изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция „Комотини-Стара Загора“, обяснено от правителството с пандемията от COVID-19, до октомври 2021 г. газът ще бъде доставян през тръбопровода, преминаващ през Кулата.

“Гарантираме, че на 1 януари следващата година имаме вече не само диверсификация, а и доставки на азерски газ, който влиза на територията на България през Гърция”, каза премиерът Бойко Борисов.

Потреблението на природен газ в България е около 3 млрд. кубични метра на година, а близо 90% от него е внос от руската “Газпром“. До 2019 г. природният газ се доставяше у нас през Украйна и Румъния, но от началото на 2020 г. той вече влиза от границата с Турция.

Доставката на 1 млрд. кубични метра газ от Азербайджан означава, че след Нова година България ще може да получава една трета от нужното за потреблението си от този източник.

Газопроводът, преминаващ през Кулата, досега се използваше за доставка на руски газ за Гърция през България, но през следващите месеци ще се използва реверсивно.

По информация на „Капитал“ пренасочването на азерския газ през Кулата ще доведе до допълнителни такси, които трябва да се платят за използването на гръцката преносна мрежа, а освен това техническият капацитет за реверсивен пренос няма да позволи получаването на пълните количества, договорени с Баку. Според изданието не е ясно също и какви са тарифите, по които ще се доставя горивото, и дали те са били предоговаряни след сключения през 2013 г. договор за доставка.

По-рано през годината “Булгартрансгаз“ обяви закупуването на 20% от капитала на терминала за втечнен газ край Александруполис, Гърция, който трябва да заработи в края на 2022 г. По него се очаква основен доставчик да бъдат компании от САЩ и Канада.

Доставките на втечнен газ от САЩ бяха и тема на разговор на срещата между Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп през ноември 2019 г.

България също продължава строежа на продължението на газопровода “Турски поток“ през територията си, който по официални данни трябва да бъде завършен в следващите седмици.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)