Нобелов лауреат ще консултира управленската програма на БСП

На престижния Сими симпозиум, който събира лидери на мнение от цял свят и който тази година се провежда на гръцкия остров Родос, лидерът на БСП Корнелия Нинова е договорила нобеловият лауреат проф. Стиглиц да консултира управленската програма на левицата.

Двамата са гости на форума, чиито патрон е бившият премиер на Гърция Георгиус Папандреу.

[ad id=“263680″]

„Да общувам с проф. Стиглиц отблизо е истинско богатство. Още повече, когато имаме общи идеи. Обсъдихме засилващите се неравенства и начините за намаляването им“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че напълно споделя заключенията в книгата му “Цената на неравенството”, че резултат от неравенствата е съществуването на два паралелни свята, които функционират един до друг, без да имат досег помежду си.

„С проф. Стиглиц разговаряхме и за нашата “Визия за България”, която ще обявим на 21 юли“, коментира тя. Нинова припомни, че той е посветил част от трудовете си на ролята на държавата в икономиката. „Ние отдавна настояваме държавата да не оставя всичко на свободния пазар, а да запази своята регулаторна функция в ключови сектори. Радвам се, че един от най-големите икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика, смята, че за да работят пазарите така, както се очаква, трябва да има подходящо регулиране от страна на държавата“, заяви тя.

[ad id=“236999″]

Корнелия Нинова каза, че е отправила покана към проф. Стиглиц да посети България, за да представи своите идеи.

„Професор Стиглиц прие да му изпратя нашата „Визия за България“, за да ме консултира по темите, залегнали в нея. Там има много от неговите виждания за справедливост за всеки и как неравенството подкопава господството на закона. Разговаряхме занапред да обменяме мнения по определени въпроси, които касаят икономиката и социалната държава“, изтъкна тя.

Джоузеф Стиглиц е един от най-известните леви икономисти в света, носител на Нобелова награда за икономика от 2001 г. и още десетки престижни награди. Завършил е Масачузетския технологичен институт, преподавател в MIT, Принстън, Станфорд и Колумбийския университет.

[ad id=“218548″]

Най-известните му трудове са: “Цената на неравенството“, “Голямото разделение”, “Еврото”, “Свободно падане: Америка, свободните пазари, кризата и виновните за нея”.


image0 (9K)