Нобеловата награда за литература отива при Боб Дилън

Тазгодишната Нобелова награда за литература получи американският музикант, поет и писател, Боб Дилън.

Истинското име на музиканта е Робърт Алън Цимерман. Той е роден през 1941 г.

Голяма част от най-известните му парчета са създадени през 60-те години на миналия век.

Някои от песните му, като „Blowin’ in the Wind“ и „The Times They Are a-Changin'“ се превръщат в химни на движението за граждански права и на антивоенното движение.

Дилън прави революция в писането на поп- песни, като използва дълги текстове, често определяни като поеми.

Музикантът получава наградата за това, че е „създал нови поетични изрази в американската музикална традиция“.

Боб Дилън е автор на книгата с поезия и проза „Tarantula“ от 1971 г., както и на свои мемоари, издадени през 2004 г. под заглавието „Chronicles“. В момента той пише и продължение на мемоарите си.

Постоянният секретар на Шведската академия, Сара Даниус сравни Боб Дилън с Омир и Сафо, като подчерта, че те също са написали поетични текстове, предназначени за пеене, които ние четем и днес.

Решението на Нобеловия комитет за избор на тазгодишен носител на Нобел за литература изненада широката публика.

Тази година носителят на наградата беше обявен и седмица по-късно от обичайното – след като вече бяха обявени всички останали носители на Нобелова награда.

Миналата година Нобелова награда за литература спечели журналистката Светлана Алексиевич – заради „полифоничните й творби, които са паметник на страданието и смелостта в нашето време“.

Нобеловата награда за литература е учредена през 1901 година и се присъжда от Шведската академия по литература в Стокхолм. Досега отличието е връчвано 108 пъти на 111 души, като през 1904, 1917, 1966 и 1974 г. с него са удостоявани по двама творци. Нито един път един и същ автор не е получавал два пъти Нобелова награда за литература.

offnews.bg


image0 (9K)