НКИЗ и Корейската корпорация за индустриални комплекси подписаха Меморандум за разбирателство

Национална компания индустриални зони (НКИЗ) и Корейската корпорация за индустриални комплекси подписаха Меморандум за разбирателство в Сеул.

Владимир Каролев, член на Борда на директорите на НКИЗ , и Су Джун Чой, генерален директор на Корейската корпорация за индустриални комплекси, се обединиха около идеята за създаване на условия за активно развитие на инвестиционния потенциал между двете страни. Владимир Каролев е част от българската делегация, която придружава министър председателят Бойко Борисов по време на официалното му посещение в Република Корея.

НКИЗ и Корейската корпорация за индустриални комплекси ще обменят опит и ще си сътрудничат в областта на създаване и управление на индустриални и икономически зони. Двете организации ще работят за привличане на инвеститори и ще насърчават компаниите, работещи в техните зони, да изграждат технологични и търговски връзки с чуждестранните си партньори. Те ще подкрепят и проекти за научноизследователска и развойна дейност.

Стокообменът между България и Република Корея бележи 48% ръст за 2018 г. и достига 286.6 млн. щ.д, каза министърът на икономиката на България Емил Караниколов по време на българо-корейския бизнес форум в Сеул. България е заинтересована от разнообразяване на стоковата структура на взаимната търговия, изтъкна още министърът. Емил Караниколов подчерта още, че страната ни е готова да разшири подкрепата си за бъдещи корейски проекти у нас. Според него това може да стане в областите на автомобилостроенето, електрониката и електрооборудването, високотехнологичните и иновационни производства. „България се ангажира да развива иновативни производства с висока добавена стойност. Икономическата ни политика е фокусирана върху разширяването на различни сектори като информационни и комуникационни технологии, екологични технологии и иновации“, допълни той.

Броят на регистрираните у нас компании с корейско участие вече е 249 и това е важен фактор в сътрудничеството между двете страни, стана ясно още на бизнес-форума.


image0 (9K)