НКИЗ и Властите за индустриално развитие на Египет подписаха меморандум за разбирателство

Изпълнителният директор на „Национална компания индустриални зони“ Антоанета Барес и инж. Магди Гази, председател на Властите за индустриално развитие на Египет, подписаха Меморандум за разбирателство в областта на промишлеността в Кайро.

Това стана по време на двустранен бизнес форум, на който присъстваха над 100 компании от двете страни. Той беше част от официалното посещение на президента на Република България Румен Радев в Арабска Република Египет.

На бизнес форума присъстваха президентът на България и министър-председателят на Египет Мостафа Камал Мадбуди. По време на събитието стана ясно, че двете страни ще си партнират с обмяна на опит и насочване на инвеститори към индустриалните зони, в които оперират.

Наблюдава се положителна тенденция в търговските ни отношения с Египет, като статистиката показва десетократно увеличение на българския износ от 2007 г. до 2017 г., стана ясно още от дискусиите на форума. Двустранният стокооборот между България и Египет, който достига 1 млрд. щатски долара годишно, е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни  – не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество между бизнеса, създаването на смесени предприятия и съвместен износ на трети пазари.

По време на форума като особено перспективни сфери бяха определени информационните технологии, производството на автомобилни части и компоненти, на домакински уреди и на мебели. Бяха набелязани и сфери, в които български и египетски компании могат да си партнират както в обмяната на опит, така и при реализиране на проекти в трети страни. Нашата страна може да предложи висококачествени продукти на конкурентни цени в областта на машиностроенето, фармацевтичните и медицински уреди, козметика, хранителни продукти и още много други.

В рамките на форума стартираха срещи между компании от двете страни и бяха набелязани редица проекти, които ще започнат в следващите месеци. Вече има и първи подписан договор по силата, на който ще се създаде българо-египетски обучителен център в сферата на информационните и комуникационните технологии, машиностроенето и строителството.


image0 (9K)