НКИЗ взе участие във Втората международна конференция за индустриални имоти БГСКЛАД 2019

Развитието на пазара на индустриални имоти беше една от темите, които бяха обсъдени по време на Втората международна конференция, организирана от БГСКЛАД в София.

В нея като модератор на първи панел „Пазарът на индустриалните имоти в България през погледа на държавните структури, инвеститорите, анализаторите и оценителите“ беше изпълнителният директор на НКИЗ Антонета Барес. Тя отбеляза, че последните години наблюдаваме засилен интерес към индустриалните зони в България не само от български инвеститори, но и от чуждестранни. „Това е голямо предизвикателство за нас, тъй като трябва да отговорим подобаващо на изискванията на бизнеса“ обясни г-жа Барес.
Изпълнителният директор на НКИЗ взе отношение и по темата за търсене на квалифицирани кадри в различни сектори на производството. „Мога да ви дам един пример от кръглата маса, която направих през месец февруари тази година по програмата на НКИЗ „Fast Tracking Success“. Фирма, която развива дейност в зоната ни в Русе от 2004 г., има доста сериозни връзки с Русенския университет. 12 студенти от него вече работят в дружеството. Тя работи и със студенти, които не са завършили. Дори има съвместно с тях завършени продукти, които предлага и продава. И които са изцяло конструирани от инженери от русенския университет. Например те са направили 80 тонен самоходен кран, който успешно се продава. В началото на годината имаха поръчки за 10 такива крана. Сигурна съм, че младите хора, които са конструирали крана, никога няма да заминат за чужбина. Ще останат в Русе, за да работят за фирмата“, отбеляза г-жа Барес.
Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри конференцията, отбеляза, че пред пазара на индустриални имоти има доста предизвикателства. „Едно от тях е дигитализацията и електронната търговия, които неминуемо ще доведат до промени и ние трябва да сме подготвени за тях“, каза г-н Борисов.
Собственикът на платформата БГСКЛАД Симеон Митев като бизнесмен с над двайсет годишен опит в сферата на недвижимите имоти и човек, който се интересува от развитието на пазара в България, отбеляза, че събития като Втората международна конференция за индустриални имоти са от изключителна важност. Ето защо на нея бяха поканени държавни институции, големи логистични центрове, както и чуждестранни гости и лектори от Румъния, Чехия, Турция и Русия. Те разказаха за опита, предизвикателствата и перспективите пред себе си, развивайки своя бизнес у нас и в чужбина. Сред лекторите бяха Стамен Стамов, изпълнителен директор на Индустриален и логистичен парк Бургас, който е съвместен проект на НКИЗ и община Бургас, както и Никола Стефанов, изпълнителен директор на Свободна зона Русе, която е дъщерно дружество на НКИЗ, Васил Велев, председател на УС на „Асоциация на индустриалния капитал в България“ и други.


image0 (9K)