НКИЗ беше представена пред организацията на индустриалните зони на Египет

Национална компания индустриални зони участва в Първата сесия на българо-египетската междуправителствена смесена комисия за икономическо сътрудничество, която се проведе в София.

По време на официалната част на двустранния бизнес форум дейността на държавното дружество за развитие и управление на индустриалните зони беше представено с видеофилм.
Беше проведена среща с представителя на IDA (Организация за индустриално развитие), на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между египетската организация на местните индустриални и свободни зони и НКИЗ. Египетската организация разполага с 127 зони, като има план те да бъдат развити до 2030 год. Зоните са държавни и IDA наблюдава процеса на изграждане и контролира дейностите. Има обособени зони за определени сектори на икономиката, както и смесени зони.
По време на бизнес форума НКИЗ беше представена и на представителя на Икономическа зона Суецки канал (The Suez canal Economic Zone). SCZone обхваща територия от 461 кв. км и се състои от две интегрирани зони, две зони за развитие и четири пристанища. В приетия на сесията протокол беше записано, че Икономическа зона Суецки канал и НКИЗ имат желание да си сътрудничат в областта на изграждането и управлението на индустриални зони.
Според министърът на инвестициите на Египет, най-перспективни области на двустранното икономическо сътрудничество на настоящия етап са енергетиката, транспортът, комуникациите, хранителната промишленост, селското стопанство и туризмът.

image0 (9K)