„Нито свободни, нито честни“. ЕС заплаши да наложи санкции на Беларус заради насилието след изборите

ВИДЕО: „Ние вече победихме“. Недоволство и арести на изборите в Беларус

ЕС заяви, че състоялите се в неделя в Беларус президентски избори не са били „нито свободни, нито честни“ и заплаши да наложи санкции за отговорните за последвалото насилие. Това става ясно от декларация на шефа на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, одобрена от 27-те страни членки, предаде Франс прес.

В декларацията се критикува „несъразмерното и недопустимо насилие от страна на държавните власти“ и се настоява за край на репресиите и за „незабавното и безусловно освобождаване на всички задържани“.

На изборите в Беларус в неделя досегашният президент Александър Лукашенко спечели шести мандат с близо 80% от гласовете. След него с около 10 процента остана основният кандидат на опозицията Святлана Циханоуска. Хиляди излязоха по улиците на Минск, защото не приемат обявените от властите резултати. По време на демонстрациите се стигна до сблъсъцу между протестиращите и полицията. Поне един човек загина, а над 120 бяха ранени.

„Ще направим задълбочен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. Възможно е да се вземат мерки срещу отговорните за констатираното насилие, неоправданите арести и фалшифицирането на изборните резултати“, се казва още в декларацията на ЕС. Говорител на Борел съобщи, че Беларус ще бъде тема по време на неформалната среща на външните министри на ЕС на 27 и 28 август в Берлин.

Междувременно кандидатът за президент на опозицията Святлана Циханоуска е напусна Беларус и се намира в Литва, съобщи литовският министър на външните работи Линас Линкявичус в Туитър. Циханоуска призова поддръжниците си да продължат протестните акции и препоръча на президента Лукашенко и властите диалог, за да се избегне насилието.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)