Нинова: С Изборния кодекс се узаконява принципът „Една партия – една държава“

„ГЕРБ се опитват да узаконят фалшификациите в изборите чрез поправки в Изборния кодекс“, заяви лидерът на БСП Конрения Нинова на пресконференция.

„Няколко пъти сме казвали пред вас, че управляващите от ГЕРБ залагат корупцията вече в законитеи сме давали конкретни примери за това. Сега обаче се готвят да направят нещо ново. Също няколко пъти сме ви казвали, че живеем с авторитарна власт и че вървим ускорено към диктатура, съдейки по това как се вземат еднолично решенията и се нарушават всички принципи за разделение на властите“, посочи Нинова пред медиите, коментирайки поправките в Изборния кодекс.

„ГЕРБ узаконяват принципа „една партия-една държава““, бе категорична Корнелия Нинова.

На редовната пресконференция на социалистите тя коментира предлаганите изменения в изборните правила. Поправките в Изборния кодекс са внесени от депутата от ГЕРБ Ана Александрова.

Социалистите обявиха, че ще сезират Венецианската комисия по поправките в Изборния кодекс. Нинова изтъкна още, че БСП ще внесе откриване на процедура по избор на нова ЦИК.

Корнелия Нинова бе категорична, че социалистите ще се борят докрай и за повсеместно въвеждане на машинното гласуване, което фигурира в кодекса, но частично.

Председателят на БСП отбеляза, че тихомълком между първо и второ четене са внесени промени в ИК от депутат от ГЕРБ. „Притеснени от резултатите от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през ИК“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП обясни, че досега решенията на комисиите при избори се взимат с две трети мнозинство от членовете на комисиите, което предполага участие на всички партии в комисиите.“Задължително се подписват с две трети мнозинство. С новите предложения ГЕРБ въвеждат падащия кворум с обикновено мнозинство“, коментира Нинова. По думите й  така се елиминират другите партии от вземането на решение.

Лидерът на БСП каза още, че ГЕРБ предлагат да отпадне ситуацията, когато при установяване на фалшификации, се провеждат нови избори.

„БСП предлага промени в Изборния кодекс, свързани с избирателните списъци и с избирателните протоколи“, напомни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков.

„Два основни проблема идентифицирахме в Изборния процес. Единият е свързан с избирателните списъци, проблем, който се дискутира от години. Предлагаме най-накрая да бъде създаден съществуващият в закона публичен регистър на избиратели.

Вторият е свързан с така наречения втори оригинал на протокол. Предлагаме да има само един протокол, който да служи за оригинал и съответните процедури за неговите поправки в случай на случайна грешка. Нашата цел е да гарантираме възможно най-прозрачен и честен изборен процес. За съжаление, предложенията на нашите опоненти вървят точно в обратната посока“, обясни законодателните предложения на социалистите Зарков.

Той припомни, че според препоръките на Венецианската комисия изборното законодателство не трябва да се променя шест месеца преди избори. Вотът за нов Европейски парламент е на 26 май.

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани с кризата във Венецуела. Тя посочи, че решенията в различните европейски държави е различна. И цитира генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, който посочва, че световната организация няма да взима страна.

„Нашата позиция е на ненамеса във вътрешните работи на държавите“, каза Нинова.

„Искам да се придържаме към фактите. Федерика Могерини (б.р. – върховен представител на ЕС по външната политика) каза, че Европейският съюз няма правомощията да признава държави и техните управници. Всяка една държава трябва да взима сама решение и ЕС не може да взима единно такова. От ООН също обявиха, че няма да взимат страна по казуса. Не е само Русия, която не признава Хуан Гуайдо. Италия, Гърция, Румъния също не го признават. Нашата позиция е, че не трябва да се намесваме във вътрешните работи на трета страна. Трябва да работим за мирното решение на кризата“, бяха точните думи на Корнелия Нинова.


image0 (9K)