Нинова: Скандалите ви опропастиха големия шанс на България да председателства Съвета на ЕС

„През всичките години сме отстоявали европейската политика. Внушението, че сме против Европа няма да приемем никога“, категорична бе председателят на БСП

[ad id=“225664″]

„ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС – опропастиха големия шанс на България да председателства Съвета на ЕС.“ Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението на БСП за референдум по Истанбулската конвенция, предаде „Фокус“.

„Много лъжливи внушения бяха направени от г-н Цветанов, но аз няма да говоря за това. Само едно ще спомена за картинките, които показваше, че сме гласували в Лисабон за Истанбулската конвенция. Нито сме гласували там, нито съм говорила за нея, но се обърнах към ПЕС, бих се обърнала със същото уважение и към ЕНП и към вас. Там говорех за грешката на политическите елити в България, които грешки са една от причините ЕС да стигне до кризите, в които се намира. Извън манипулациите, г-н Цвеанов показа няколко големи теми за бъдещето на България в ЕС, за избора на България – Европа и Евразия. То е в контекста на Истанбулската конвенция. Вие попитахте какъв е изборът на БСП? Уважаеми г-н Цветанов, не сте съществували нито в съдебните регистри, нито в политическото пространство, когато БСП подаде документите, за да осигури членството на България в ЕС. През всичките години сме отстоявали европейската политика“, заяви Корнелия Нинова.

[ad id=“236993″]

„Внушението, че сме против Европа няма да приемем никога. Ще ви кажа директно, че вие опропастихте големия шанс на България да бъде европредседател на Съвета на ЕС. Вие опропастявате европейската перспектива на България, защото откакто е започнало председателството и Европа, и България се занимават само със скандалите, генерирани от ГЕРБ и патриотите. Занимаваме се с оградата и с корупцията там, с „кумгейт“, с кмета на Септември, със суджука, с НЗОК, но не и с приоритетите на Европа. Вие потъпквате европейски ценности, които са правото на свободно мнение и свободно изразяване на волята на човека“, каза лидерът на БСП.

Тя поясни, че днес се провежда свободен и демократичен протест срещу правителството на Борисов и те го наричат задкулисно.

[ad id=“236999″]

„Вие потъпквате основен европейски принцип за свободната воля на българските граждани и правото им да я изразяват по площадите на България“, заяви Нинова.

Тя попита, ако управляващите обвиняват БСП за Истанбулската конвенция, че всява омраза, по същия начин ли ще се отнесат към българския патриарх, президент, акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, акад. Воденичаров.

„Европа беше създадена на този принцип – демократичен, свобода на мнението и зачитане на различното мнение. Вие ще ни говорите, че БСП отдалечава България от Европа. Кой в последната година потъпка основни европейски принципа? Това ли ви е Европата, граждани за европейско развитие на България?“, попита лидерът на БСП.

[ad id=“237001“]

Нинова обвини ГЕРБ, че са против различния. „Призоваваме ви, когато говорим за Европа да се върнем на онези теми, на базата на които тя беше създадена“, посочи Нинова.

 


image0 (9K)