Нинова: Ритуално самоубийство е да си вдигаме заплатите при тези протести! (видео)

„Депутатските заплати да се намалят с 543 лева! Два пъти правим това предложение – в началото на това Народно събрание и през лятото“, припомни тя

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова депутатите да намалят заплатите си с 543 лв. – натрупалото се увеличение за две години и пресметна, че това прави 18% увеличение.

„Къде, в кой сектор заплатите са се увеличили с 18%, пенсиите увеличиха ли се с 18%“, запита реторично Нинова.

„Икономически въпрос. Къде по света заплата се определя по този начин – автоматично да нараства без оглед на производителност на труда, на резултат от този труд и т.н.? Въпросът е дори на трудовото право. Заплатата е въпрос на договор между работодател и работник. Нашият работодател е народът. Питам колегите от другите парламентарни групи – вашите избиратели, работодатели съгласни ли са с това, което се случва? Автоматично на всеки три месеца да ни растат доходите“, емоционално коментира лидерът на БСП.

„Два пъти правим такова предложение. Едното беше в началото на това Народно събрание, втори път го правихме през април месец. И двете бяха отхвърлени. Сега го внасяме и трети път. Последователни сме в това, но не се справяме. Ето и аз го казвам: Не се справяме с тази битка! С всички аргументи, които даваме, за ова внасяйки го, се обръщаме към президента и омбудсмана, които също ще получат увеличение на заплатите“, бяха точните думи на Нинова.

„Това, което правим, е ритуално самоубийство на политическата класа“, подчерта Нинова. Тя призова президентът и омбудсманът да заявят позициите си.

„Вярвам в чувството за справедливост на президента и омбудсмана и ги призовавам да изразят позиция за заплатите на политическия елит“, каза Нинова.

По думите й това увеличение на заплатите на политическия елит е „все едно си слагаш въжето пред тези хора и чакаш да ти ритнат стола“. „Народите масово въстанаха срещу привилегии, неравенства, облаги на политически елити. Модерните европейски лидери си взеха поука“, посочи Корнелия Нинова.

Според социалистите депутатската заплата трябва да бъде 2976 лв., колкото е била в края на предишния парламент. Според червените е необходимо депутатската заплата да се фиксира към минималната, а не към средната работна заплата в страната.

„Една несправедливост се случва от много време в политиката и за съжаление продължава. Несправедливост, която ние няколко пъти се опитваме да сложим край. Безуспешно досега – два пъти. Ще опитаме трети път“, каза Нинова.

Тя изтъкна, че в ситуация, когато на улицата има десетки хиляди граждани, които протестират, в този момент депутатите да си увеличават заплатите е неморално и абсолютно сбъркано поведение. „Заплатите на политическия елит ще се увеличат и то със задна дата с 90 лв. при положение, че знаем с колко се увеличават пенсиите“, възмути се Корнелия Нинова.

Председателката на БСП обяви, че търси всякаква подкрепа – морална, публична, за да се възстанови поне малко чувството за справедливост в това общество. „Всяко увеличение, което получавам го дарявам на болни хора“, обяви тя.

„200% е сигурно, че няма да водя евролистата на БСП“, заяви лидерът на партията в отговор на журналистически въпрос.

Видео от пресконференцията можете да видите ТУК


image0 (9K)