Нинова призова Борисов да поиска оставката на Порожанов

„Кампанията ни върви добре, няма противоречия нито в листата, нито в партията, но разбира се всеки има право на преференции. Ние сме в кондиция. Ще победим, младите хора в листата дават ново начало. Те са прекрасно съчетание между опит и младост“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ. „Всички ще носим отговорност за резултата от изборите“, каза още тя.

На въпрос дали не превръща евровота във вътрешно-политическа битка, Нинова отговори – американската медия повдигна въпроса за апартаментите на властта, а не БСП.  „БСП не е равнозначно на Свободна Европа. Няма как в европейски избори да не се обсъждат вътрешни политики. Няма как да не обсъждаме корупция, след като Европа ни оценява като най-корумпираната, да обсъждаме доходи, при положение че сме най-бедните. Ние сме европейци и изборите засягат и вътрешните проблеми на страната“, категорична бе Нинова.

Тя настоя Борисов да поиска оставката на земеделския министър Порожанов заради скандала с къщите за гости. „Тогава той ще бъде принципен“, посочи лидерът на БСП и подчерта, че в ГЕРБ подават оставки, за да заглушат проблема, който е изграждан от години.

На въпрос защо БСП брани всеки човек, за когото прокуратурата повдигне обвинение, Нинова отговори, че след „Кумгейт“ Делян Добрев не е бил отстранен. „Ще бъде доказателство за подобна политика, ако Борисов поиска оставката на Румен Порожанов. Ако го направи сигурно ще бъде последователен, тъй като Порожанов е бил или министър на земеделието или шеф на ДФ „Земеделие“, който е контролирал процеса на строежа на къщите за гости“, каза Нинова.

„Те искат и дават оставки, но си остават с имотите. Когато имотите се конфискуват и се върнат на народа, от който са взети, тогава ще каже да, те са принципни, каза Нинова. Те не признават проблема, те подават оставки, за да заглушат проблема“, категорична е лидерът на БСП. „Корупцията вече е държавна политика, задкулисието стана държавна политика“, продължи Нинова.

На реплика на водещата за къщите за гости на семейството на Елена Йончева Нинова каза, че трябва за всекиго да се извърши проверка. Тя обаче подчерта, че прехвърлянето на проблемите върху опозицията не е добър ход. „10 години те управляваха, не сме в министерствата, нито в ДФ „Земеделие“, не разпределяме пари и няма обществено одобрение“, добави лидерът на БСП.

„Не се страхуваме от дебати, но ще участваме по наша преценка, отговори Нинова на въпрос защо не са участвали в дебата по бТВ. „Ще преценим кога и с кого да участваме в такива дебати. Основният ни конкурент е ГЕРБ и ще се участваме с дебати с тях“, каза тя.

„Европа дава пари на България с една цел – да настигнем стандарта на развитите държави – за земеделие, за спешна помощ. Какво се оказва? Тези пари не са отишли там където трябва, а в ръцете на управляващите в имоти и т.н. това отдалечаване ли е от европейската цел и ценности? Аз мисля, че да, категорична е Нинова.

Нинова отговори и на въпроси, свързани с възмущението на Борисов от изказвания на първомайския митинг на БСП, че ГЕРБ вади България от ЕС.

„Където и да пипнете, виждате злоупотреби с евросредства, посочи тя. „Да се мъчиш да се измъкнеш, хвърляйки вина върху опозицията, е много грешен ход. Той не среща подкрепа сред обществото“, каза Нинова по повод на реакцията на водещата Цветанка Ризова, че и семейството на Елена Йончева е в кръга на проверяваните за къщи за гости.

„Дай Боже г-жа Кьовеши да бъде избрана за европейски прокурор, тогава харченето на европейски средства ще се следи“, пожела Нинова. Тя изрази учудване, че българският представител е гласувал против кандидатурата на Лаура Кьовеши.

„На митинга на БСП призовах българите да гласуват, защото тези избори не са маловажни“, каза още Корнелия Нинова.

Що се отнася до критиките към управления на БСП в миналото, Нинова обърна внимание, че социалистическата партия е единствената, която е признала вина в свой документ, приет на конгрес.

„Ние бяхме подложени на много изкушения, но три години казвахме „Не“, ние искаме да разградим паралелната държава, не да станем част от нея“, заяви в заключение лидерът на БСП Корнелия Нинова.


image0 (9K)