Нинова: Подаваме ръка на всеки, който иска честни избори

„Целта на нашата среща е да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани честни избори. Да има дадем гаранции, че ще защитим гласа им и че той ще бъде отчетен така, както е подаден. Да гласуват свободно и без страх. И да им гарантираме спокойствие в деня на изборите.

Ние като най-голямата опозиционна партия поканихме и подаваме ръка на всеки, който подкрепя тази надпартийна демократична ценност – честни и прозрачни избори. Благодарим ви, че се отзовахте.

Предлагаме ви конкретен текст на обща позиция, която стъпва на принципни, конституционни ценности и на общите ни намерения – как да действаме оттук нататък“.

Това заяви в началото на срещата между БСП и извънпарламентарни партии и НПО-та председателят на българските социалисти Корнелия Нинова.

Срещата бе инициирана от БСП и е първата от поредицата разговори с извънпарламентарни партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия за провеждането на честни и свободни избори.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП внесе две предложения в Изборния кодекс: Първото – изчистване на списъците от мъртви души чрез активна регистрация; Второто – видеонаблюдение на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите.

„Разписали сме го така: предаване онлайн на броенето на бюлетините и съставянето на протоколите и правене на запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден. Тези два начина сме предложили в промените в Изборния кодекс“, уточни председателят на БСП.

Нинова подчерта, че присъствието на толкова много партии и неправителствени организации на срещата означава, че те подкрепят стремежа на левицата за обединение и за гарантиране всеки българин свободно и без страх да изрази волята си и тя да бъде отразена такава каквато е.

“Това е държавническата цел, която си поставяме – висока активност, за да има висока легитимност на онези, които ще бъдат избрани от българския народ. Така парламентът ще има висока легитимност в българското общество”, изтъкна лидерът на БСП.

Председателят на БСП обясни, че дискусията е отворена и покани присъстващите партии и организации да изказват мнения и предложение, както по проекто-документа на БСП, така и други.

“Утре продължаваме консултациите с други партии и организации, защото след като отправихме поканата за обединение за честни избори се заявиха още много, така, че тези разговори ще продължат и другата седмица“, посочи Нинова обясни, като добави, че само днес и утре в дискусията ще участват 20 партии и 10 граждански сдружения.

Във вторник Нинова инициира серия от срещи с НПО и извънпарламентарни партии с една цел – общ фронт за честни избори.

Корнелия Нинова отговори и на въпрос дали БСП се отказва да настоява за гласуване по пощата. „Гласуването по пощата за нас е възможно едва след приемане на активна регистрация, което вече сме предложили в парламента“, изтъкна тя.

Лидерът на БСП бе запитана и как реално ще стане паралелното преброяване.
„Нашите представители в комисиите имат достъп до протоколите. Ние го правим години наред. Още вечерта след като приключи преброяването, имаме информация от нашите представители. Имаме огромен организационен отдел, който обобщава данните от цялата страна“, изтъкна още тя.

Попитана какви са притесненията на БСП, че изборите няма да са честни, Нинова отговори: „Практиката и картините, които сме виждали от вашите екрани и от вашите микрофони“.

Дори и с различни програми и идеологически да сме различни може да ни обедини надпартийната ценност – честност на изборите. Това подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти.

„Днес е първата среща с 12 извънпарламентарни партии и граждански сдружения. Поканихме ги на тези срещи, за да обединим усилията си, за да гарантираме на българските граждани сигурност, спокойствие на изборите, да им дадем гаранции, че гласът им ще бъде отчетен така, както е даден, за когото те предпочитат. Да им гарантираме свобода на изразяването на изборите без страх, без натиск върху тях. Ние като най-голяма опозиционна партия, имаме структури в цялата страна, както знаете. Като парламентарно представена опозиционна партия имаме членове в секционните избирателни комисии. Нещо, което извънпарламентарните опозиционни партии нямат. Ние предлагаме този организационен и човешки потенциал да бъде обединен с техните усилия за застъпници, за наблюдатели, в обмен на информация и в обединение да направим паралелно преброяване. Досега заявка са потвърдили 20 извънпарламентарни и 10 граждански сдружения. След пресконференцията дойдоха и други желаещи, които ние не бяхме предвидили.

Тя допълни, че вероятно срещите ще станат повече. По думите й те се правят на части с по 10-15, за да не се нарушава заповедта на министъра на здравеопазването.

Корнелия Нинова обясни, че още не са отправили конкретни писмени покани и поясни, че идеята е първо да минат първите срещи.

 


image0 (9K)