Нинова отказа участие в конгреса на ПЕС 

„Няма да участвам в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, точно и ясно, за да няма после спекулации“, заяви председателят на БСП пред журналисти в парламента

Лидерът на БСП Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС в Лисабон заради подготвени резолюции, в които се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция и Пакта на ООН за миграцията. Това обяви самата тя пред журналисти в кулоарите на парламента, предаде „Фокус“.

Делегатите на БСП на конгреса на ПЕС ще подкрепят Сергей Станишев, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете и приемане на Истанбулската конвенция, тази за миграцията и пакта на ООН, заяви Нинова. Ръководител на българската делегация ще бъде заместник-председателят на партията Деница Златева.

„Няма да участвам в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, точно и ясно, за да няма после спекулации. Българската социалистическа партия издигнахме кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС, стоим твърдо зад него, подкрепяме го и нашите гласове на делегацията в Лисабон ще бъдат за него, той е и единствен кандидат, така че ще бъде преизбран. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори. Подкрепяме редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политика за млади хора, за зелена икономика и т.н., но конгресът ще приеме няколко решения, които искам да представя пред вас“, подчерта лидерът на БСП.

Тя заяви, че конгресът на ПЕС ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави-членки да ратифицират Истанбулската конвенция в националното си законодателство като „единствен начин за защита на жени от насилие“.

„Позовавам се на решението на български органи, добре ги знаете. Конституционният съд се произнесе, че Истанбулската конвенция противоречи на българската конституция и се позоваваме на решение Националния съвет на БСП. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си“, коментира Корнелия Нинова.

Нинова обърна внимание, че ще се приеме резолюция относно политиката по миграция, в която се предлага държавите-членки да поемат солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи, на такава държава да бъдат налагани финансови и икономически санкции.

„Ние не приемаме и има решение на българския парламент по този въпрос, с което задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане“, допълни Нинова.

Тя обърна внимание, че в тази резолюция се казва, че трябва да се улесни достъпът на мигранти чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и др. и обясни, че БСП не приема и това предложение.

„Има и трета, така наречена международна резолюция, в която ПЕС се солидализира с пакта по миграция на ООН и подкрепя напълно нещо, което също се разминава с нашата позиция“, поясни Нинова.

„Помолих Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП да ме освободи от присъствие на конгреса и съм тук“, каза още Нинова. Тя поясни, че писмените възражения на БСП срещу резолюцията за равенство на половете, срещу резолюцията за миграция и тази за одобряване на пакта за миграция на ООН вече са връчени на ПЕС.

Попитана дали Сергей Станишев ще води листата на БСП за евроизборите, лидерът на БСП заяви, че това ще бъде решавано догодина.


image0 (9K)