Нинова: Оставката на Агайн не стига, трябва да се поеме политическа отговорност!

„При правителствата на Бойко Борисов се руши държавността и институциите“, подчерта лидерът на БСП.

[ad id=“225664″]

„Да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания „Олимпик“ не само чрез оставката на Ралица Агайн – трябва политическа.“ Това заяви на брифинг в НС лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като червените депутати внесоха искането за извънредно заседание на парламента.

Почти веднага след като искането бе внесено в деловодството, председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че свиква депутатите във вторник от 13 часа.

„Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки – първата е проект за решение по казуса за ЗД „Олимпик“, а втората е за изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и електронните системи в страната“, каза пред медиите Нинова и изтъкна: „Могат за 24 часа да приемат закон за Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи!“

[ad id=“263680″]

Нинова подчерта, че днешното решение, взето при премиера – да се призове Агайн да подаде оставка, е неудовлетворително за БСП и за засегнатите хора. По-рано през деня Бойко Борисов събра ръководството на КФН, представители на спецслужбите и финансовия министър Владислав Горанов по случай с „Олимпик“. След сбирката Горанов съобщи новината – кабинетът призовава Ралица Агайн да напусне поста си в КФН.

За срива на Търговския регистър министърът на правосъдието Цецка Цачева още си дължи оставката, подчерта в изявлението си пред медиите Нинова. Според нея за случая с кипърската застрахователна компания ще се освободи Ралица Агайн, но не бива да се спира до това.

„При правителствата на Бойко Борисов се руши държавността и институциите“, бе изводът, който направи лидерът на БСП.

„Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да се помогне на хората. Днес се твърди, че ще се чака европейска директива, която да променя европейското законодателство. Ние питаме – защо е необходимо да чакаме това? Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, тук сме, нека се внесе спешна промяна в българския закон“, коментира Нинова.

[ad id=“236993″]

„Могат за 24 часа да помагат на Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи. Не можем да разберем тази упоритост на правителството, да не иска да помогне на хората, но започваме да си задаваме въпроси. Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите средства и някой не е упражнил контрол къде са и колко са? Тези въпроси искаме да обсъдим на заседанието на Народното събрание, защото в проекта за решение, който предлагаме, ние възлагаме на КФН да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството“, каза още Корнелия Нинова.

БСП иска информация за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение, за това в кои банки се съхраняват, по какъв начин и т.н. Социалистите настояват за „пълна прозрачност за състоянието на фонда“.

„Премиерът да не казва, че трябва данъкоплатците да платят от джоба си тези пари. Това не е вярно. Застрахователите внасят в този фонд вноска, която е гаранция именно за такива случаи. Това са пари, удържани от застраховките, които е внесъл всеки човек – така, че да не се прехвърля отговорността на данъкоплатците. Единствената вина е на държавата и институциите – КФН. Да се поеме отговорност не само чрез оставката на Ралица Агайн. Необходима е политическа отговорност за това какво се случва в държавата“, заявилидерът на БСП.

[ad id=“236999″]

„За Търговския регистър отговорността се понесе от чиновниците. Министър Цачева все още си дължи оставката за срива в Търговския регистър. Ще бъде освободена Ралица Агайн, но не бива да се спира до там, защото тази практика – освобождаваш някой от администрацията и чиновниците и смяташ, че с това отговорността пада от политическото ръководство, трябва да спре. Тук става въпрос за политическа отговорност, затова че при правителството на Бойко Борисов се руши държавността и институциите. Днес министърът на финансите казва, че Комисията не е знаела как да реагира, какво да направи. Комисията за финансов надзор е институция, има закон. Проблемът е, че институциите в България не работят, че разрушиха държавността и държавата и, че системите една по една започват да рухват“, анализира Нинова.

Според нея става дума за „регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля“.

[ad id=“218548″]

„Това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, не може да излезеш и да кажеш на тези хора: водете си делата в Кипър. Това е абсолютно неприемливо, още повече, че са възможни други решения. Ние твърдим още в началото, че можем да стигнем до това решение гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората и да влязат в техните права и от свое име да водят тези дела в Кипър“, заяви още Корнелия Нинова.

„Сбирката на изпълнителната власт днес по казуса с кипърската компания е прах в очите, истинското място за решаване на проблема е в парламента“, подчерта лидерът на БСП.

Корнелия Нинова посочи, че има възможни варианти за решаване на казуса с кипърската застрахователна компания, въпросът е да има желание. „С внесения проект за решение сме готови да внесем и законодателни промени“, каза Нинова.

По отношение на действие на закона със задна дата, тя уточни, че действията на закона влизат в сила от датата на обявяването на несъстоятелността. „

[ad id=“225664″]

Може би ви е направило впечатление днес част от изказването на управляващите, че тепърва ще питат кипърския посланик и кипърската страна какво е състоянието на дружеството“, коментира лидерът на БСП. По думите й то може би още не е изпаднало в несъстоятелност. Според нея трябва да се обърне внимание на български законов текст, че при несъстоятелност на подобни дружества, се обезсилват договори, които са със срок по-дълъг от една година.

„Гражданската отговорност“ е договор за една година. Когато кипърският съд някой ден се произнесе за несъстоятелност, той ще обезсили договори за над една година. В нашия закон така е записано. Има и много детайли и юридически, и в българското законодателтво, които трябва да изчистим и единственото място е тук в залата“, каза още Нинова.

Тя обърна внимание, че за отнетия лиценз на кипърската компания, КФН е информирана официално от кипърската страна на 10 май.

[ad id=“263680″]

„Веднага след като са получили информацията са я качили на официалната страница на комисията и са решили, че с това проблемът е решен и изчерпан. Формално са си изпълнили задълженията да го качат на страницата, нито дума информационна кампания, нито дума контрол. Нищо не ги интересува. Формализъм, некомпетентност и в конкретния случая конкретната професионалната вина е на КФН“, атакува Нинова.

Източник: „Епицентър“


image0 (9K)