Нинова: Липсват доказателства, че убитите животни, са били болни от чума

„Евтаназираните животни се изравят от кучета и хората. Настояваме да не се убиват повече животни, моля управляващите да не ескалират напрежението. Ако не бяхме отишли, щяха да се избият и другите животни“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Още от деня“ по БНТ.

[ad id=“225664″]

„Засега успяваме да спасим животните на баба Дора. Има и законен начин за това. Убиват се животни без доказателства. Няма професионално мнение, че животните са болни от чума. Получих само заповед от БАБХ за убиването на животните“, каза още Нинова.

„След днешния доклад на Министерството на земеделието и храните заявиха, че инкубационният период е 10 дни до смърт на животните, които вече минаха, а животните са добре. Българското правителството написа, че няма заразени животни в европейската част на Турция. Няма никакви доказателства, че това е чума. Няма доказателства, че животните са болни от чума. Полицаите нямат заповеди да влизат в домовете на хората, а влизат посред нощ и избиват животни. Няма информираност на хората. Няма външни показатели, че животните са заразени. Умишлено се е криела информацията“, категорична бе лидерът на социалистите.

[ad id=“263680″]

„Министърът на земеделието не си е свършил работата, не се изпълняват и нормите на закона. Защо не е направена втора проба на животните и не е изпратена във Франция. Евтаназираните животни се изравят от кучета и хората. Настояваме да не се убиват повече животни, моля управляващите да не ескалират напрежението. Ако не бяхме отишли щяха да се избият и другите животни“, допълни Нинова.

„Като разгледахме документите на Министерство на земеделието, малките съмнения дали има чума стават големи. Инкубационният период отдавна е минал. Минал е и периодът за настъпване на смърт, а смъртни случаи няма. Няма обявени огнища в европейската част на Турция, пише в становище българското правителство. Нито едно от убитите животните не е имало симптоми за това заболяване, смъртността е нула. При убиването и загробването на животните също не са установени симптоми за тази болест“, изреди Нинова.

[ad id=“218548″]

„Не отидох там, за да създавам политически привкус. Отидох, защото хората ми пратиха есемеси и ми се обадиха да отида. Шест часа разговарях с полицията и с хората. Оставям двама депутати на левицата и ще се редуваме, за да пазим хората и животните им. Ако не бяхме отишли, щяха да избият още животни. Хората ми казват Не си тръгвай, защото те ще избият животните. Ако ни избият животните, ще напуснем, заявиха хората в селото. Нека да действаме разумно“, завърши Корнелия Нинова.


image0 (9K)