Нинова към Борисов в съдебен дуел: Той сравни Левски с мигрантите

Днешният ден донесе нови епизоди със съдебно-медиен характер на политическият дуел между премиера Бойко Борисов и лидера на опозиционната БСП Корнелия Нинова.

Днес Софийският градски съд разглежда в едно общо дело взаимни съдебни искове на Борисов срещу Нинова и на Нинова срещу Борисов. Претенциите и на двамата се отнасят до обидно изказване на другия.

[ad id=“263680″]

Премиерът съди Нинова заради изказването й, че е „крадец”. То беше направено в ефира на NOVA непосредствено преди предсрочните парламентарни избори в края на март.
Заради накърнената си чест премиерът заведе иск срещу Нинова и обеща да дари спечелените средства за благотворителност.
Соцлидерката обаче реши на свой ред да отговори с контраиск. Той е заради изказванията на премиера, че Нинова е била „активист на СДС” и даденото от него определение за нея – „госпожа Лъжа”.

Борисов и адвокатите му искат 26 000 лева от Корнелия Нинова. Тя от своя страна е качила „мизата” и очаква 30 100 лева за нанесените й обиди.
На 30 октомври тя покани чрез „Фейсбук” симпатизантите си на гледането на делото от 15:30ч. днес и обеща „истинско забавление”.
Лидерите на двете най-големи партии у нас не са длъжни да се явят лично в съда. Борисов със сигурност няма да стори това, тъй като е на лидерска среща с правителствените ръководители на страни от Централна и Източна Европа в Будапеща.

Същевременно в деня на делото Нинова реши да му нанесе нов удар, използвайки момент от речта на премиера на вчерашните председателски избори в партията му ГЕРБ, където той очаквано запази поста си.
Лидерката на „столетницата” настоява Борисов да се извини на българите, че сравнил Васил Левски с нелегалните мигранти, които се опитват да влязат в страната.
Това тя прави чрез отворено писмо, цитирано от агенция БГНЕС.

Причината за него е следното изказване на Борисов:
„Оградата била паднала, ами преди нямаше ограда! Ама прескачали я. Той и Левски щеше да я прескочи, ако беше жив.”

То очевидно се отнася до един от споровете между управляващи и опозиция – този за оградата по границата с Турция. БСП, водени от депутатът-разследващ журналист Елена Йончева, изнесоха пред обществеността данни, че поради технически неизправности, дупки в земята и недостатъчно съвършена конструкция съоръжението се преодолява лесно от нелегални мигранти.
В опита да оправдае това, Борисов е посегнал на святата за България личност, смята Нинова.

[ad id=“225664″]

„В нашата история има събития и имена, които през всички години са олицетворявали националния ни идеал и гордост. Едно такова име е Васил Левски. Всички се кълнем в неговата мечта за „чиста и свята република“ и се стремим да постигнем завета му -българският народ да бъде равен на другите европейски народи”, гласи писмото на Нинова, в което „остро се осъжда” сравнението между Левски и нелегалните мигранти.

Соцлидерът призовава за обединение, за да „не позволяваме на никого да поругава националните ни герои”.
Искането Борисов да се извини на обществеността вероятно не означава съдебно продължение и на този спор между премиера и Нинова. Миналата седмица БСП изискаха проверка на твърденията на Борисов, че в парламента има депутати, които се занимават с наркотрафик и купуване на гласове. Този скандал доведе до оставката на председателя на НС Димитър Главчев, който отне думата на Нинова, докато тя призоваваше премиерът лично да даде обяснение кой точно депутат визира.
През лятото лидерката на БСП обеща да съди представители на ГЕРБ и за твърденията им, че като зам.-министър в правителството на Сергей Станишев е била свързана с изграждането на язовира „Цанков камък“.

Източник: Вести.бг


image0 (9K)