Нинова кастри съпротивата в БСП, избирайки Йончева вместо Станишев за евроизборите

Проф. Михаил Мирчев, политолог и социолог, в разговор за „Политиците, президента, България и Европа“ с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ и „Канал 3“.

„Преди три години бяхте кандидат за кмет на София“, припомни Беновска на Михаил Мирчев и пусна запис от предаването „Господари на ефира“ с откъс от интервю на Мирчев пред Беновска. Тя го попита защо се е съгласил да бъде кандидат за кмет на София и че от 1990 година БСП не е имала кмет на София.

Проф. Михаил Мирчев заяви, че не е традиционният политик, експериментирал е тогава в битката за кметското място.

„Носител ли е на здрав разум Бойко Борисов“, попита Беновска.

Професор Мирчев изрази съмнения относно здравия разум на Бойко Борисов, заради последните скандали с избора на Ф-16. Той се пошегува, че след като Пловдив беше европейска столица на културата, защо да не стане и столица на самолетостроенето. По всички класации България е в края на скалата. Това се трупа на гърба на управленеца Бойко Борисов. Той се държа панически на събранието на ГЕРБ и им каза да замитат следите, защото идва годината на равносметката.

„Има ли здрав разум президентът Радев“

и в своя коментар казвам, че ми е отнета акредитацията за президентството поради „несъобразяване с журналистическата етика“, попита Беновска и помоли за коментар след като Радев се изявява като борец за свободата и цитира класации в тази посока.

Президентът Тръмп също беше отнел журналистическата акредитация на репортер от CNN, отговори проф. Михаил Мирчев. Никъде президентът Радев не се изказал категорично в подкрепа на „Грипен“, защото той говори с намеци.

„Вие имате ли декодер на намеците, за да го разбираме какво говори“, попита Беновска.

„Политическият език е език на намек и подсказване. Румен Радев в момента се учи на дипломация“, отговори проф. Михаил Мирчев. За отнетата акредитация на Беновска, Мирчев каза, че това е плод на емоция и ще направи президента уязвим.

„Носител ли е на здрав разум Корнелия Нинова“, попита Беновска.

„Корнелия Нинова е изключително спонтанен човек и създава впечатление на липса на здрав разум. В своето управление от 2-3 години тя е много последователна и постига целите си по странен начин. Тя сякаш цепи БСП, но на конгреса за първи път от много време БСП се прояви като обединена и единна. За първи път нямаше заядлива опозиция“, отговори Михаил Мирчев.

„Няма ли Сергей Станишев или по-скоро Елена Йончева да се превърнат в мината на Корнелия Нинова“, попита Беновска.

„Има време за редене на листата. Има хипотеза, че Елена Йончева може да бъде сглобена за водач на евролистата на БСП. При това положение, Сергей Станишев изобщо няма да бъде в листата. Това е странен ход, с който Корнелия Нинова може да реши много от радикалните проблеми със съпротивителните сили срещу нея. Във „Визия за България“ се въведе критерий, който е „за“ Истанбулската конвенция няма да бъде в евролистата. Ако Елена Йончева е водач на листата, за Сергей Станишев става изключително неудобно да бъде какъв да е“, отговори проф. Михаил Мирчев.


image0 (9K)