Нинова: Защо позициите на кабинета и КФН по случая „Олимпик“ се разминават?

Според Борисов застраховките на „Олимпик“ са дъмпингови, според зам.-шефката на КФН – не, изтъкна лидерът на БСП

[ad id=“225664″]

Защо има разминаване между позициите на правителството и на КФН, попита от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя взе думата по време на извънредното заседание на парламента. Нинова говори след като чу доклада на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн по случая с фалита на кипърския застраховател „Олимпик“. Правителството поиска Агайн да подаде оставка, тя я подаде, предстои парламентът да я гласува.

Недопустимо е да има такова разминаване в информацията между държавната институция КФН и правителството, подчерта Корнелия Нинова. „В това, което чухме днес и това, което говорят различни представители на правителството през последните седмици, има огромно разминаване“, каза Нинова и попита Ралица Агайн дали това, което е изложила е ставало достояние на министър-председателя.

В словото си Нинова открои три пункта, по които има разминаване между позицията на премиера Бойко Борисов и кабинета и данните от доклада на Ралица Агайн.

Нинова припомни, че Борисов е казал – който се е подлъгъл по по-евтини застраховки, е трябвало да очаква нещо нередно. Ралица Агайн обаче току що е подчертала пред депутатите, че цените на застраховките на „Олимпик“ не са дъмпингови.

„Вие тук представлявате КФН, изключително важна държавна институция. От тази страна стои МС, който управлява държавата в момента. Недопустимо е между държавна институция и правителство да има такова разминаване. Г-н премиерът заяви публично, който се е подлъгал да плаща евтини застраховки, да търпи риск. Вие казвате, че цената не е била дъмпингова“, атакува Нинова.

[ad id=“263680″]

„На второ място г-н премиерът заяви, че ако държавата се намеси, ще бъде за сметка на данъкоплатците, а вие твърдите, че ще е за сметка на гаранционните фондове. Второ разминаване!“, продължи Нинова.

Тя посочи и трето разминаване: „Правителството и до ден днешен твърди, че държавата не може да се намеси, освен да помага със съвети и адвокати в Кипър, а вие твърдите друго. При мен е договорът между българския и кипърския гаранционен фонд. Ние твърдим, че българският гаранционен фонд може да се намеси. Правителството твърди, че такава намеса не е възможна.“


image0 (9K)