Нинова е съгласна на среща с Каракачанов и Симеонов, ако е публична

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред БНТ, че военният министър Красимир Каракачанов и вицепремиерът Валери Симеонов са потърсили среща с нея. Председателят на левицата е приела поканата и срещата с Каракачанов ще бъде на 8 май, но Нинова е поставила условие тя да е публична.

[ad id=“225664″]

Валери Симеонов е предложил среща на Корнелия Нинова за политики и конкретни решения. Тя е приела и това предложение под условие – разговорът да е публичен.

„Бедността в България е проблем на народа, който и да управлява. Този проблем трябва да се решава с последователност в политиката. Това се отнася и за демографската катастрофа, здравеопазването и образованието. Тези проблеми изискват последователна политика и визия за години напред – как тя да бъде постигната.” Това каза още пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

[ad id=“263680″]

Тя обясни, че БСП е алтернатива на сегашното управление, което не чува политиките на опозицията. „Внесохме 31 законопроекта, които струват общо 1,5 млрд.лв. и които щяха да променят много животи- а именно помощ за ученици и млади семейства да взимат кредити при по-ниски лихви, преизчисляване на пенсиите. Нямаше да се провали бюджетът с тези пари, защото правителството на Борисов изхарчи през миналата година същата сума, извън бюджета, но никой не знае за какво”, обясни Нинова и добави, че тази политика е била представена в Народното събрание.

По отношение на предложението на левицата да бъдат намалени заплатите на депутатите, Нинова обясни: „Това е въпрос на справедливост, солидарност и законност. По закони всички сме равни, но политическият елит, според заплатите, сме малко по-равни. МРЗ расте с 50 лева, средната заплата със 100 лв, а депутатската с 550 лв.” Нинова гарантира, че ако БСП е на власт, това ще е първото нещо, което ще бъде направено- с нов правилник в парламента, със справедливо заплащане.

[ad id=“236993″]

Корнелия Нинова обясни, че когато говори за корупция, има предвид управляващите. „Корупция се ражда там, където се разпределят обществени поръчки, бюджети, средства, а това се случва при управляващата партия или мнозинство. Тя добави, че не вярва, че новият антикорупционен орган се бори с корупцията. „Няма как- тези, които управляват, независимо от коя партия са, да избират тези, които ще ги проверяват, след като им плащат и заплатите”, уточни тя.

Попитана, къде е проблемът при свободата на словото, Корнелия Нинова беше категорична, че отговорността за него е обща – на политици, управляващи, опозиция и на журналисти.

[ad id=“236999″]

За изказването на президента, че има поле за нови партии, тя заяви, че не това я плаши, а как се държат системните партии: „Нова партия сигурно ще се появи. Появиха се в Европа. Има очаквания. Притесняват ме системните партии, които не разбират проблема – че ако не се променят политиките и отношението към хората, се самоубиваме. Хората не ни харесват, отричат ни и искат нещо ново. Партиите са се запънали и не искат да направят промяната, така че хората да ги припознаят.

Страховете ми са по-скоро към традиционните партии, които не искат да се откажат от благини, привилегии, двойнствен стандарт на политика и задкулисие, от обещанието към хората преди изборите и реалната реализация след това.” Нинова добави, че е БСП е имала възможност да управлява заедно с ГЕРБ, защото е имала предложение в началото на това Народно събрание.

[ad id=“237001″]

„Имахме избор- или влизаме в това управление и се възползваме от тези благини и забравяме за всичко, което сме обещали преди изборите, или оставаме опозиция и търсим алтернатива. Защото това сме казали на хората. Знаем, че ще е трудно. Предпочитаме да променим политиката – не до изборите да сме с хората и след това сме за себе си и за властта”, отсече председателят на БСП.

[ad id=“238430″]

Корнелия Нинова даде оценка и за управлението на правителството на Борисов, като цитира изречение на премиера в интервю пред Нова телевизия: „Помолен да каже едно нещо, за което съжалява за тази една година, вместо да каже, че съжалява, че сме бедни, или че онази жена с дете с физически увреждания напусна България, той каза – съжалявам, че не подписахме Истанбулската конвенция. Това казва всичко. Не се съжалява за големите пропуски и грешки, а съжалява, че не е въвел третия пол, различен от мъж и жена. Това е всичко за това управление.”


image0 (9K)