Нинова: Едрият капитал и властта стачкуват срещу опозицията. Това е прецедент!

„Днешният ден е събирателен образ на режима на Борисов, на модела на прехода“, коментира протестът на строителния бранш лидерът на БСП

Днешният ден е прецедент в политическата история и събирателен образ на режима на Борисов – едрият капитал и властта в стачка срещу опозицията.

Така лидерът на БСП, цитирана от „Фокус“, коментира протеста на стоителите в защита на бранша. От Камарата на строителите в България заявяват, че политици тиражират недоказани твърдения срещу тях, имайки предвид инициативата на социалистите да бъде проверено качеството на строителството на магистрали.

„Нека да запомним днешния ден, защото той е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Днешният ден е събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото. Видяхме как част от този капитал беше готов да изкара работници срещу майки на деца с увреждания“, посочи лидерът на БСП.

„Виждаме днес как едрият капитал изкарва машини срещу опозицията и срещу разследващ журналист, защото търсим истината и искаме прозрачност. От две години говорим, че искаме да променим този модел на прехода и не ни вярваха. Днешният ден показва, че не само говорим, но и действаме – искаме да променим този модел на прехода, в който власт и капитал се срастват и задкулисно си пазят интересите и бранят статуквото рамо до рамо. Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел“, заяви Нинова.

Тя подчерта, че промяна ще има. „Това са последните издихания на това правителство. Но искам да се обърна към българския бизнес – ние сме наясно, че без българско производство и без икономика България няма бъдеще“, коментира Корнелия Нинова.

„Но не този модел на икономика, при който десет големи се договарят с властта и убиват малкия и средния бизнес, не този модел на икономика, в който властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисионна, а модел на свободна конкуренция и закони, еднакви за всички. – продължи председателят на социалистите – Ще има закони и правила за свободна конкуренция и за правене на бизнес в свободна държава. Но най-вече искам да се обърна към работниците – вие не сте крепостни селяни, знаем, че ви е страх за хляба ви, но не допускайте да ви използват. Защото друг модел на икономика ще е по-добър за вас и за семействата ви – вместо кражби, тези пари ще отидат за увеличаване на заплати и за подобряване на условия на труд. Така че имайте достойнство и не допускайте да бъдете употребявани в битката на статуквото на власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата.“


image0 (9K)