Нинова: ГЕРБ не са оттеглили Истанбулската конвенция – разпределена е в комисии!

„Искаме истината за строителството на оградата по българо-турската граница“, заяви лидерът на БСП

[ad id=“225664″]

„Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е излъгал обществото, че ще оттгели скандалната Истанбулска конвенция от Народното събрание. Документът е в деловодството на парламента и е разпределен в съответните комисии.“ Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

„Борисов излъга, че е оттеглил Истанбулската конвенция, докато не се получи консенсус в обществото. Какъв консенсус търси, след като такъв няма в коалицията и в собствената му партия? От БСП няма да получи консенсус – въпреки натиска върху нас, позицията ни остава непроменена“, подчерта лидерът на социалистите.

[ad id=“238430″]

Нинова поясни, че конвенцията не е оттеглена и в момента е разпределена на пет комисии в парламента, като външната комисия вече е дала становище. „Това е залъгване и трупане на точки, а всъщност документът продължава да се гледа и в този момент. Ще повярвам, че Борисов не е излъгал, ако още утре Министерският съвет вземе решение, с което да оттегли конвенцията. Другото са празни приказки“, категорична бе Нинова.

„Миналата седмица в интервю за бТВ премиерът Бойко Борисов съобщи, че заради общественото недоволство Истанбулската конвенция, въвеждаща у нас странното понятие „социален пол“, ще бъде оттеглена от Народното събрание докато в обществото не се получи абсолютен консенсус. Оказа се, че това не е вярно“, посочи Корнелия Нинова.

[ad id=“238430″]

Във връзка със скандала около исканата оставка на проф. Камен Плочев тя заяви: „Ако се иска оставката на проф. Плочев, защото иска актуализация на бюджета през февруари, то отдавна премиерът трябваше да подаде своята“.

„Г-н Плочев е направил нещо законно. Иска от парламента актуализация на бюджета. Обвиняват го защо през февруари иска актуализация на бюджета. Ако на този човек му се иска оставката за това, че е поискал актуализация на бюджета през февруари, то министър-председателят отдавна трябваше да си подаде оставката“, заяви Нинова.

[ad id=“236993″]

Тя поясни, че през януари министър-председателят е изхарчил приблизително същата сума, която иска проф. Плочев, но незаконно.

„Значи единият законно иска актуализация на бюджета, защото е загрижен за здравето на хората, другият незаконно изхарчи същата сума за един месец през януари, за да потушава бунтове и да си купи спокойствие. Виждате ли разликата?“, попита Нинова. По думите й, когато един човек е решил, че „държавата му е бащиния“, може да си прави каквото си иска.

[ad id=“236999″]

Корнелия Нинова обърна внимание, че през управлението си ГЕРБ е сменила 10 министри на здравеопазването и посочи, че сами си сменят шефовете на здравната каса. „Пълен хаос е, а хората не могат да се лекуват“, посочи Нинова. Лидерът на БСП поиска актуализацията на здравния и националния бюджет моментално да влязат в парламента и отново потвърди, няма да подкрепят оставката на проф. Плочев.

 

 


image0 (9K)