Нинова: В политиката не ми харесват сговорите за власт и пари, вместо за политики

„Защо изоставихте Русия“, запита зрител. Нинова скочи. „Не сме за отпадане на санкциите, те са вредни за българския национален интерес, ние сме за възстановяване на отношенията с Русия и балансирана външна политика“, подчерта тя

[ad id=“225664″]

„В политиката не ми харесват тайните сговори за власт и пари, вместо разбирателство за политики“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Не се страхувай“ по тв Евроком.

„Не бихме търсили съюзи за разпределение на влас и пари“, подчерта тя и допълни, че с „Визията“ БСП търси широко национално съгласие по три основни теми – демографската криза, здравната реформа, образованието.

Нинова отхвърли възможността за правене на договорки с партийни лидери,

вместо да се мисли как да се мобилизира националната енергия. Ако БСП дойде на власт, партията ще работи България ще престане да бъде най-корумпираната държава в ЕС, но може би ще продължи да бъде най-бедната. Толкова е голяма разликата между нас и предпоследната в списъка – Румъния, че за един мандат няма как да я стопим, подчерта Корнелия Нинова пред вощещия Васил Василев.

– “ Как може да се живее с 200 лева “, запита възрастна жена.

– “ Не може да се живее “, отговори Нинова.

В близо едночасово интервю лидерът на БСП отговаряше на въпроси на водещия Васил Василев и зрители на предаването, свързани с „Визия за България“, отношенията с ПЕС, корупцията, джендърския натиск, бедността, идеите за подем в икономиката, отношенията с Русия, проблемите в образованието и здравеопазването.

Борбата с корупцията “дори в собствените среди“ е основна мисия за лидера на БСП,

стана ясно от думите на Нинова. “Няма да е лесно. Изчислихме, че предложенията ни биха засегнали частни интереси за 10 милиарда лева. Не сме наивници и знаем, че тези хора няма да се дадат лесно. 10 милиарда са голяма сила и когато се изправиш срещу тях, трябва да си готов за последиците. Но няма да спрем “, каза тя.

[ad id=“263680″]

„Защо изоставихте Русия“, запита зрител. Нинова скочи: „Ние сме за отпадане на санкциите, те са вредни за българския национален интерес, ние сме за възстановяване на отношенията с Русия и балансирана външна политика“, подчерта тя.

По повод благотворителните си инициативи тя обясни, че всеки месец дава по 600 лева от заплатата си на едно болно дете. „Смятам за несправедливо икономически и морално, увеличението заплатата на всеки висш държавен представител с вдигането на средната работна заплата. Това няма икономическа и морална логика – когато доходите на хората са замразени или когато си най-бедната страна, да растат само заплатите на политиците, го намирам за неморално. Затова внесохме предложение да се замразят тези заплати – не се прие. Не можах да ги спра, но дарявам парите от това увеличение – 600 лв. месечно – на Ния от Силистра “ разкри Нинова. Тя се обърна към президента и омбудсмана за подкрепа на

идеята й да не се увеличават заплатите на държавния елит.

[ad id=“236993″]

Стана ясно, че синът й е 25-годишен, един от изявените математици у нас, бил е в националния отбор по математика на България, носител е на дузина олимпийски медали. След като завършил средното си образование всички престижни университети в света са го канили да учи при тях. Той работил две години на престижна длъжност в световната финансова корпорация „Голдман Сакс“ и сега, със спестените пари, продължава образованието си в областта на изкуствения интелект.

„Гордея се със сина си. Да се използват деца в политическите битки, е неприемливо“, подчерта Нинова, визираайки атаките срещу сина й за това, че учи в чужбина. „Тези деца, които имат силно чувство за отбор, ни дават страхотно чувство за общност“, каза лидерът на БСП и разказа случай, при който децата тръгвали на олимпиада, но закъснели за самолета, защото забравили българското знаме. Не се качили на борда, докато не им донесли трибагреника, защото били убедени, че ще го развеят. „Кой от българските политици ще направи това“ попита Нинова.

[ad id=“218548″]

Лидерът на БСП подчерта, че голямо предизвикателство пред бъгарските политици е да създат условия, за

да върнат в България голямата част от българските младежи,

които са отишли да учат и работят зад граница.

Тя бе категорична, че БСП не иска да застане начело на държавата заради властта, а единствено заради необходимостта от промяна в страната и от желанието да подобрят благоденствието на хората. „Ние сме различни“, подчерта Корнелия Нинова.

Какво би избрала – власт или благоденствие на народа, бе един от въпросите. Нинова отговори: „На нас ни бе предложено да станем част от властта. Аз щях да удрям звънеца в парламента, няколко души щяха да са министри, областни управители, общо стотина души от БСП щяхме да сме във властта и да сме си добре, но ние избрахме по-трудното – да сме в опозиция. 10 години никой нямаше да ни мръдне от власт, ако двете големи партии се бяхме обединили в името на властта.“

Нинова подчерта, че и в партията е избрала по-трудния път – на мандатността, на болезнените реформи. „Ние сме различни“, каза тя.

„С какво ще бъдете по-различни от предишни управления на БСП? Някои не са оставили добър спомен“, я запита Василев. „Бихме повторили доброто решение за преизчисляване на пенсиите, но не бихме допуснали заменките. При Орешарски няколко милиарда стигнаха до домовете на хората“, отговори лидерът на БСП.

Нинова каза, че се

отвращава от противоречията между обещания и изпълнение, когато се влезе във властта,

от тайните сговори за пари и власт, от манипулациите. ”Ето на хората се втълпи, че БСП е против Орбан, Унгария. Това не е вярно. Само един от евродепутатите ни е гласувал “за” санкциите – Станишев. Другите трима – не “, обяви тя.

[ad id=“236999″]

На въпрос дали би могла да осуети концесионирането на летище „София“, соцлидерката бе категорична, че когато БСП дойде на власт такива важни за държавата структури няма да се концесионират. „Ние предлагаме пакет от структурни предприятия да не се концесионира. В частност летището – вече втора година се опитваме да спрем концесията и няма да се откажем. Вярвам убедено, че такива обекти, които са въпрос на национална сигурност, трябва да останат държавна собственос ти държавна грижа“, заяви Корнелия Нинова.

„Когато управляваме ние, структурни за държавния и за националния интерес сектори и предприятия няма да се концесионират – летища, железници, ж.п. и енергийна инфраструктура, плажове.

Няма да се откажем и да спрем концесията на летище София.

Ще развиваме българското производство. Просто това да се знае отсега“, добави лидерът на БСП и припомни основни моменти от икономическия раздел на “Визия за България “.

„Натискът за Истанбулската конвенция беше огромен“, призна Нинова. „Заплахата е за децата – тази джендър идеология да влезе в училищата, да ги учат, че има свободно избираем пол. Това е заплаха за семейството, за християнските ни ценности. Трябва да се противопоставим, защото натискът не е спрял, той е огромен, казвам го от личен опит“, добави Нинова и прогнозира, че ще има нова атака за приемане на конвенцията.

Лидерът на БСП коментира и увеличението с 10% на заплатите на държавния апарат. Тя нарече този ход „предзиборно купуване на тези хора“.

В отговор на въпроса дали Станишев ще бъде в листите на БСП за евродепутати,

Нинова заяви: „Рано е още! Зависи от номинациите. Не мога да отговоря“.

Запитана, как смята да развие икономиката на държавата, Нинова подчерта, че на първо място трябва да се стимулира българското производство, държавата трябва да помага без да нарушава съвременните европейски правила за правене на икономика. Социалистите са заложили в своята „Визия за България“ методите, с които държавата може да подпомогне развитието на икономиката у нас.

[ad id=“225664″]

„Има механизми, с които може да стимулираш българска икономика и българско производство“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че е необходимо намаляване ДДС на храните и особено на хляба.


image0 (9K)