Нинова алармира посланиците от ЕС за „полицейщина и ограничаване на правата на опозицията“

„Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си“, обяви лидерът на социалистите

Министър Порожанов да обясни какво ще направи правителството, ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си, обяви лидерът на социалистите

Днес изпращам писмо до всички европейски посланици за полицейщина, за авторитаризъм и за ограничаване на правата на различно мислещи, на опозиция и на граждани, които имат искания към правителството. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде „Фокус“.

„С открито писмо сигнализирам всички европейски посланици за случващото се в страната, което е сериозно посегателство срещу демократични права на български граждани“, заяви тя.

„След посещението ни в Ямболско поставих въпроса и за полицейщината, която се разигра тези дни. Продължавам да твърдя, че никой не е искал по закон полицейско присъствие на всички наши срещи“, обясни Корнелия Нинова.

„Чух, че това било заложено заради сигурността ми, защото ме пазят. Това е нелепо, няма нужда да ме пазят от Баба Дора или от хората“, коментира лидерът на БСП.

Попитана има ли отговор от институциите на въпросите за полицейщина, които отправи, Корнелия Нинова отвърна: „Нямам отговор. Получихме индиректен отговор от Цветан Цветанов, че това се правело с оглед на запазване на моята сигурност. Благодаря, няма заплаха за сигурността ми.“

„Очакваме министър Румен Порожанов да дойде по наше искане в парламента, за да се срещне с хората и да им обясни както ще направи правителството оттук нататък“, каза още Нинова.

„Още днес ще поставим на министър Румен Порожанов въпроса кога ще бъде вдигната забраната, която е с неизвестен срок. В следствие на забраната хората не могат да предприемат нищо“, заяви тя.

„Ще поставим въпроса защо изискват от тях със собствени средства да възстановят 50% от стадата си. Възможно ли е да се направи някаква отсрочка за задълженията, които те имат заради това, че са земеделски производители“, посочи Корнелия Нинова и допълни, че БСП обсъжда с адвокати вариант да се помогне на хората да си потърсят правата по съдебен ред по Закона за вреди, причинени от държавата.

„Хората там са в пълна безизходица след избиването на животните. За тях остават задължения като земеделски производители да плащат осигуровки, да връщат кредити, а те нямат никакви средства. Има опасност да им бъдат отнети пасищата, които са си заплатили авансово за години напред, защото вече нямат животни. Това е нов удар по тях. Нямат никакъв поминък, в изключително затруднено положение са“, обяви лидерът на БСП.

„Хората казват, че и до ден днешен нямат никакво доказателство, че там е имало действително чума по животните. Там още има животни, от които нито едно не е починало от посоченото от правителството заболяване“, каза още Корнелия Нинова.


image0 (9K)